Plan aktivnosti za 2023. godinu u oblasti socijalne politike

Gradske vesti

U oblasti socijalne politike u našem gradu, za ovu godinu su planirane brojne aktivnosti. O tome smo razgovarali sa članom Gradskog veća zaduženim za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Markom Jevtićem, koji je istakao da se u 2023. godini planira niz aktivnosti, koje će doprineti boljem, sigurnijem i lepšem život naših sugrađana.

“Ove godine, preko UFK “Valis” ćemo obezbediti lift stolicu za osobe sa invaliditetom, koja će pomoći da osobe sa invaliditetom imaju bogatiji i društveniji život i mnogo će im značiti zbog same motorike i rada”, naglasio je član Gradskog veća zadužen za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Marko Jevtić i dodao da će za unapređenje fizičke aktivnosti osoba sa invaliditetom biti adaptirano i potkrovlje u Dnevnom boravku za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju.

“Adaptacija je dogovorena sa Fondacijom “ Humana srca”, gde će se uraditi uređenje potkrovlja,  za potrebe za inkluzivnu vežbaonicu dece sa smetnjama u razvoju, gde će oni moći tu da rade vežbe i da unapređuju svoju fizičku aktivnost”, naglasio je Jevtić.

Takođe, prema rečima Marka Jevtića, planirano je da se u ovoj godini usluga pomoć u kući proširi i na seosko područje.

“Gerontodomaćice su već prošle obuku, a svakako ćemo uskoro kada se potpiše ugovor i bude počela primena samog projekta, obavestiti javnost”, kazao je Jevtić.

Jevtić je kao veoma važno spomenuo i projekat podrške majkama sa troje i više dece, gde će uskoro preko aplikacije, koju će JKP-u “Vidrak” donirati Pokret za decu tri plus, majke sa troje ili više dece imati 15 sati besplatnog parkinga na mesečnom nivou.

On je kao najveći projekat izdvojio uslugu lični pratilac deteta, koja je proširena za deset ličnih pratilaca i jednog defektologa i time je u potpunosti anulirana lista čekanja za ovu uslugu.

“To je velika stvar za porodice, jer imaju osobu koja je prošla sertifikovanu obuku, koja će sve vreme brinuti o njihovom detetu dok je u školi, u zavisnosti od potreba dece može prisustvovati na časovima i mislim da smo jedini Grad u Srbiji koji trenutno nema listu čekanja za ovu uslugu socijalne zaštite. Inače, ovo je najskuplja usluga socijalne zaštite, za koju je opredeljeno preko 23 miliona. Da napomenem, do pre dve godine je bilo 11 ličnih pratilaca, sada ima ukupno 25”, rekao je Jevtić.

Pored auto – sedišta za decu, novina je da će u saradnji sa Fondacijom “Humana srca” svako novorođeno dete u ovoj godini dobiti bebi paket od grada, u kome će između ostalog biti i hranilica za bebe. Tačnije, sve bebe koje se rode od 1. januara do 30.juna, podela paketa će biti u avgustu, a bebe koje se rode od 1. jula do 31. decembra, podela paketa će biti u januaru 2024. godine.

Takođe, još jedan projekat koji je trenutno u realizaciji, a veoma je značajan, jeste zgrada socijalnog stanovanja, preko projekta “Moj novi dom”.  Da podsetimo, projekat „Moj novi dom – Poboljšanje stambene podrške i bolji uslovi života u gradu Valjevu“ sprovodi Grad Valjevo u partnerstvu sa Centrom za socijalni rad „Kolubara“ Valjevo i Centrom za integraciju Roma Valjevo. Ovaj projekat sprovodi se u okviru programa „Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“, koji finansira Evropska unija, a implementira Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS). Ukupna vrednost projekta iznosi 949.745,28 evra, od čega je donacija Evropske unije 704.450,00 evra.

“Ovo je velika stvar za naš Grad, kao i za socijalnu politiku našeg grada. Imaćemo 20 stambenih zajedinica, 12 je namenjeno za romske nacionalne manjine, četiri za žrtve nasilja i još četiri stambene jedinice su namenjene za decu koja izlaze iz hraniteljskih porodica. Kao što znate, Grad Valjevo je pre dve godine uveo i uslugu SOS telefon za žene žrtve nasilja u porodici, tako da je ovo još jedan vid projekta podrške ženama žrtvama nasilja”, poručio je Jevtić.

Prema rečima člana Gradskog veća zaduženog za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, pored svih ovih ativnosti, neizostavno je pomenuti i Gerontološki centar, gde je u toku tehniki prijem objekta, nakon čega sledi osnivanje institucije u sudskom registru, a paralelno sa tim, Ministarstvo će raspisati javnu nabavku za opremanje i kada se to završi, objekat će moći da prima prve korisnike.

Kako Va014. info saznaje od Marka Jevtića, u toku je izrada strategije nove socijalne zaštite 2023 – 2027. godina, o kojoj će kada se završi, javnost biti blagovremeno obaveštena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *