Plan detaljne regulacije za lokalitet površinskog kopa „Kozličić“

Na današnjoj sednici Gradskog veća utvrđen je Plan detaljne regulacije za lokalitet površinskog kopa „Kozličić“. U granici obuhvata ovog plana, nalaze se koridori javnih puteva i reka Rabas i Kamenica, kao i zemljište namenjeno za industriju i proizvodnju i površinsku eksploataciju mineralnih sirovina. Pristup zoni industrije i proizvodnje je planiran sa državnog puta, a pristup površinskom kopu sa opštinskog puta. Zona idustrije i proizvodnje obuhvata prostor gde je locirana asfaltna baza sa pratećim sadržajima. Zona površinskog kopa obuhvata delove postojećeg površinskog kopa i prostor za širenje kopa „Kozličić“, čije su granice određene na osnovu Elaborata o rezervama i resursima krečnjaka kao tehničko – građevinskog kamena u ležištu „Kozličić“ kod Valjeva.
Takođe, prihvaćena je Odluka o prestanku važenja dela Plana generalne regulacije za selo Popučke. U prethodnoj 2021. godini, doneta je Odluka o izradi izmena i dopuna Plana generalne regulacije za selo Popučke.

Granica obuhvata izmene i dopune plana odnosila se na deo obuhvata planskog područja, teritorije KO Popučke, ukupne površine 1.576,53 hektara. Okvirnom granicom ovog plana, obuhvaćeno je područje – južni deo KO Popučke, južno od planiranog državnog puta IB reda borj 27 Loznica – Valjevo – Lazarevac, deonica Iverak – Lajkovac. U međuvremenu, doneta je Odluka o izradi izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene državnog puta IB reda, veza sa autoputem E – 763 Beograd – Južni Jadran, deonica Beograd – Požega, za izgradnju Južne obilaznice Valjevo – BAJPAS – a. Južna obilaznica Valjevo predstavlja vezu Privredne zone grada Valjeva, koja se razvija na delu KO Valjevo i KO Popučke. Takođe, doneta je Ureba o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene regionalnog kolubarskog snabdevanja vodom, a u toku je i izrada Prostornog plana područja posebne namene ratvodnog gasovoda RG – 13, Beograd – Valjevo – Loznica sa elementima detanjne regulacije. Kroz naselje Popučke prolazi i železniča pruga Beograd – Bar, za čije proširenje postoji prostorni plan područja posebne namene infrastrukturnog koridora železničke pruge Valjevo – Loznica.
Usled svega navedenog, konstatovana je potreba pristupanju izradi novog Plana generalne regulacije za naseljeno mesto Popučke. Do donošenja novog plana, konstatovana je potreba za prestanak važenja delova važećeg Plana generalne regulacije, koji se ne mogu realizovati i koji predstavljaju ograničenje u hitno saniranje posledica trenutnog implementiranja usvojenih prostornih područja namene u važeći PGR, radi stvaranja uslova za brzo preseljenje domaćinstava koja su se našla u koridorima navedenih infrastrukturnih objekata.

B.J.

Total
0
Shares
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Related Posts
Read More

ВУЧИЋ ДАНАС СА ПРИВРЕДНОМ ДЕЛЕГАЦИЈОМ САД: Прва привредна мисија америчке владе у региону након више од 20 година

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић састаo се данас у Београду са привредном делегацијом Владе Сједињених Америчких Држава. У америчкој … Read more