PLANIRANO- URAĐENO

Gradske vesti

Za Branka Vukovića, rukovodioca Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu, ova godina bila je teška i stresna, ali zadovoljavajuća, jer je ispunjen godišnji Plan komunalne gradnje. Građane uvek zanima kada će uređenje njihove ulice ili puta doći na red, dokle se stiglo sa izgradnjom vodovodne mreže i kanalizacije, jesu li svi delovi grada osvetljeni…Mnogo je molbi i zahteva, kojima bi trebalo izaći u susret, a nije izvodljivo da sve bude urađeno “sad i odmah”. Vuković nije, kako za sebe kaže, jedan  od onih, koji na jedno uho čuje a na drugo pusti, već se trudi da svakog sasluša i razume . Zato je u stalnom kontaktu sa predsednicima gradskih i seoskih mesnih zajednica, koji najbolje znaju potrebe i želje meštana. U seoskim sredinama su to asfaltni putevi, vodovodna mreža i rasveta, dok su u gradu veći zahtevi za uređenjem ulica, parkinga i parkova. Nema novca za sve što bi građani voleli da vide sređeno ili novo, ali je u svakoj mesnoj zajednici bar nešto urađeno.

“Komunalni plan za 2022, je ostvaren. Mnogo toga je urađeno u okviru redovnog održavanja ulica, kao i investicionog održavanja ulica i puteva. Asfaltirali smo 22 ulice u gradu Valjevu koje su bile pod makadamskim zastorom. Radili smo rehabilitaciju ,presvlačenje kolovoza novim slojem asfalta,  čime smo ih vratili u prvobitno stanje. Rehabilitovano je 8 kilometara i 150 metara zapuštenih ulica. I ima još takvih ulica,čijoj  obnovi ćemo se dogodine posvetiti”, kaže Vuković.

Nije lako u jednom tekstu nabrojati šta je sve u gradu i okolini u ovoj godini urađeno. Pomenimo rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića, uređenje raskrsnice Sinđelićeve ulice i Pasterove, promenu “kontrolora”-uređaja koji regulišu rad semafora od Dušanove ulice do Četvrte osnovne škole, sanaciju nekoliko klizišta, izgradnju kanalizacione mreže u MZ Gradac i fekalne kanalizacije u Vukovarskoj ulici.

” Istakao bih rekonstrukciju Ulice Miše Reljića, na koju se duže čekalo. Ova ulica je asfaltirana, proširen je kolovoz, urađeni su trotoari i postavljena je rasveta. Proletos je zavšena izgradnja Podgorske ulice.Obnovili smo šest  igrališta za decu, usaglasivši obnovu sa Pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta.To su igralište na Divčibarama, u Sedlarima i Goriću, u Parku “Pećina”, ispred Centra za kulturu i u Naselju 27.novembra. Građani su veoma zadovoljni i igralištem u Dročinskoj ulici u MZ Krušik, gde su urađeni tereni za košarku i odbojku, poseban prostor za manju decu, česma i “pečurke” za sedenje. Na svi igralištima je urađena i javna rasveta. Kada već pominjem rasvetu, tu je i podatak da smo, u okviru ulaganja u održavanje, dopunili 141 sijalično mesto”, navodi Vuković samo deo urađenog.

Više projekata je u završnoj fazi, poput izrade projektne dokumantacije za rekonstrukciju Suvoborske ulice i Ulice Milorada Ristića, za sanaciju klizišta na putu Brankovina-Zabrdica, za održavanje mosta “Vidra” na Gradcu i mosta u Veselinovcu, kao i mosta na Ljubostinji kod Spomenika pilotu Milenku Pavloviću.

Vuković u sledeću godinu gleda s više optimizma, jer je Grad povećao budžet Komunalne izgradnje u 2023. Ovogodišnji budžet iznosio je milijadu 144 miliona i 950 hiljada dinara a dogodine, na raspolaganju Odeljenja za infrastrukturu, biće milijardu 206 miliona i 950 hiljada dinara.

“To je dobra vest za građane. U ovoj godini smo na rehabilitaciju ulica potrošili 70 miliona dinara, za sledeću je predviđeno da to bude sto miliona. Za investiciono održavanje puteva predviđeno je 150 miliona dinara, u ovoj godini smo raspolagali sa sto miliona. A za šest miliona biće povećano investiciono održavanje ulica u gradu, tačnije imaćemo 36 miliona umesto dosadašnjih 30 miliona”, kaže Vuković.

Kada je u pitanju redovno održavanje ulica, trgova i puteva, posla uvek ima, od krpljenja tzv.udarnih rupa, uređenja trotoara, briga o javnim česmama, fontanama,klupama i žardinjerama, i svemu što spada pod urbani mobilijar.Odeljenje je zaduženo i za zimsko održavanje ulica, puteva i saobraćajnica na Divčibarama i u gradu.Ovaj posao poveren je firmi INGRAP-OMNI.(Telefoni, Divčibare 064-821 67 59, za Grad 064-821-67-773).

Planovi Odeljenja za infrastrukturu u 2023. su vredni hvale. Mnoge će obradovati izgradnja kišne kanalizacije u Ulicama Rasinskoj, Kolubarskoj i Vidovdanskoj.Posle više decenija propadanja, biće rekonstruisan parking iza Suda, koji je ruglo BID-zone. Biće izgrađen i parking na Divčibarama. Predviđena je izgradnja ulica, kao i crpnih stanica i potisnog cevovoda u Industrijskoj zoni. Čak sedam dečjih vrtića dobiće nova igrališta. Sve je to samo deo novog Plana komunalne izgradnje u narednoj godini.

Teško je nabrojati sve šta je urađeno u gradu i okolnim selima. Ako je i bilo otezanja u nekim poslovima, razlog su silni propisi i procedure, koje je trebalo uvažiti, ma koliko to građanima smetalo. Prepreke su tu da se preskoče ili zaobiđu, i da na kraju svi budu zadovoljni novim izgledom ulica, trgova, parkova jer, grad se menja prema potrebi građana i spram sposobnosti stručnjaka da planirano sprovedu u delo.

Svakako nije prošlo nezapaženo da su popravljena i dva javna sata, i to u MZ Oslobodioci Valjeva i u Ulici kneza Miloša, na čuvenom sastajalištu “Kod sata”. Niko više ne pamti kada su prestali da rade, ali još uvek ima onih koji i u digitalnom dobu vole da pogledaju “na sat”.

Izvor:https://va014.info/planirano-uradjeno/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *