“PLAVA SALA” U NARODNOM MUZEJU

Gradske vesti
Krajem prošle godine počelo je renoviranje muzejskog kafića, koji je dvadeset godina bio smešten u prizemlju zgrade Narodnog muzeja. Ovaj prostor, površine 49 kvadratnih metara,  karakterističan je po plavoj svodnoj kupoli oslikanoj sazvežđima. Dizajneri i majstori zidari, tapetari i električari rade na preuređenju nekadašnjeg kafe-bara u moderno uređenu prostoriju, zasad poznatu pod radnim nazivom “Plava sala”. Po rečima direktorke Narodnog muzeja Jelene Nikolić Lekić, upravo je plavi svod taj koji pruža prefinjen estetski osećaj i prijatnu atmosferu ovom prostoru.
” Starije kolege pamte da je prostorija sa malom kupolom izgrađena 1969.godine i postala je spomenik jednog vremena, koji za nas i za Valjevce ima veliku vrednost. Dve decenije je ovaj deo prizemlja Narodnog muzeja  izdavan u zakup ugostiteljima, pa smo odlučili da mu promenimo namenu. Biće to ubuduće višenamenski prostor namenjen kreativnim Valjevcima za predstavljanje njihovih dostignuća, kao i za održavanje radionica, tribina i stručnih skupova. Uz podršku gradskog rukovodstva, posebno gradonačelnika Lazara Gojkovića, opredeljena su sredstva iz budžeta Grada za unutrašnje uređenje “Plave sale”. Mišljenja smo da ovakvo jedno mesto za okupljanje i predstavljanje  Valjevaca sa stvaralačkim darom nedostaje gradu. To znači da ova sala mora da bude otvorena za sve naše stvaraoce.”- kaže direktorka.
U toku su složeni radovi na unutrašnjem uređenju, od postavljanja ukrasnih 3D-tapeta i instaliranja rasvete do izrade mobilijara. Direktorka ističe da je najveći izazov i poduhvat vraćanje prvobitnog sjaja plavom svodu.
” Vremenom je svod potamneo od naslaga dima i gareži. Odustali smo od samoinicijativnog uklanjanja  nečistoće, da ne bismo oštetili izgled svoda. Zbog toga smo pozvali u pomoć nekoliko konzervatora sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu radi konsultacije, i ovih dana očekujemo njihovu posetu. Predložićemo da studenti ovog fakulteta obave deo prakse na konzerviranju svoda i da na taj način spojimo lepo i korisno. Kontaktirali smo i stručnjake sa fakulteta primenjenih umetnosti u Novom Sadu, koji takođe imaju ogromno konzervatorsko iskustvo. Cilj nam je da plavi svod sa zlatnim sazvežđima ponovo zablista u punom sjaju.”-kaže Jelena Nikolić Lekić.
U Narodnom muzeju su sada u fazi nabavke tehničke opreme i izrade mobilijara za “Plavu salu”. Kad svi ovi zamašni poslovi budu završeni, Valjevci će dobiti jedno lepo mesto za predstavljanje rada ovdašnjih stvaralaca i njihove susrete sa poštovaocima kulture i umetnosti. U Narodnom muzeju veruju da je prostor sa tom namenom decenijama nedostajao Valjevu.
/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *