POČELA IZGRADNJA NOVOG PRIHVATNOG DEPOA U ISTORIJSKOM ARHIVU VALJEVO

Gradske vesti
Izgradnja prihvatnog depoa za prijem i privremeni smeštaj arhivske građe, počela je zahvaljujući Gradu Valjevu, koji je izdvojio 18 miliona dinara iz gradskog budžeta za potpuno novi objekat u dvorištu Međuopštinskog istorijskog arhiva u Valjevu. Ovo je za naš portal potvrdila direktorka Istorijskog arhiva  Bojana Savčić. Staru prizemnu zgradu, izgrađenu početkom 20. veka, trajno je oštetio  “zub vremena” pre dve godine.
” Dve ili tri decenije unazad je više puta upozoravano da zgradi prihvatnog depoa preti urušavanje, sve dok se to nije i dogodilo 2021. godine. Prošle godine urađena je projektna dokumentacija za izgradnju novog objekta, jer sanacija i adaptacija više nisu bili mogući. Osnivač Istorijskog arhiva, grad Valjevo, obezbedio je ovogodišnjim budžetom sredstva za projekat rušenja postojećeg poslovnog objekta i izgradnje novog prihvatnog depoa arhivske građe. Radovi su počeli u ponedeljak, 18.septembra. Naglašavam da bez saradnje sa lokalnom samoupravom i aktuelnom vlašću, ništa ne bi moglo da bude ostvareno. I ne samo to, ovo je već druga investicija u Arhivu u prethodne dve godine. Ministarstvo rudarstva i energetike je, preko programa energetske efikasnosti, finansiralo sanaciju i adaptaciju upravne zgrade. Urađena je nova stolarija, termoizolacija fasade i nova rasveta, tako da je zgrada sada lepša, a zabeležena je i ušteda električne energije u zimskom periodu. Najzad, posle 40 godina ovo su dva znatna ulaganja u ovu ustanovu.”- istakla je Bojana Savčić.
Izvođač radova na novom depou je konzorcijum tri preduzeća- “VIG construction ” i “Tetra inženjering ” iz Valjeva i leskovačke firme “Multitek elektronik”. U toku je rušenje stare prizemne zgrade depoa, čija je površina iznosila 156 kvadratnih metara. Novoprojektovani  objekat imaće 178 kvadratnih metara i biće tri metra viši od starog zdanja. Rok za zvršetak radova je 100 kalendarskih dana.
” Biće ovo objekat namenski projektovan za smeštaj arhivske građe. Osnovna delatnost u Arhivu bila je obustavljena, jer nismo mogli da primamo građu. Nadamo se da će radovi biti završeni u planiranom roku, ukoliko ne bude nekih nepredviđenih okolnosti a tiču se vremenskih uslova. Kada je u pitanju unutrašnje uređenje, objekat će biti opremljen arhivskim policama za smeštaj građe a u planu je i nabavka pokretnih arhivskih regala.”- istakla je direktorka Bojana Savčić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *