POČELA RESTAURACIJA SVODA PLAVE SALE U NARODNOM MUZEJU

Gradske vesti
U Narodnom muzeju u Valjevu počela je restauracija svoda “Plave sale”, koja je duže od petnaest godina bila ugostiteljski objekat u ovoj ustanovi. Polovinom aprila potpisan je sporazum o restauraciji i konzervaciji  između Narodnog muzeja i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Kupola Plave sale je projektovana i oslikana krajem šezdesetih godina prošlog veka i bila je deo izložbenog prostora Narodnog muzeja do promene namene u muzejski kafić. Po završetku radova biće to višenamenski prostor namenjen valjevskim stvaraocima i mesto okupljanja umetnika i publike.
Prema idejnom rešenju uređenja “Plave sale” dizajnera Dušana Arsenića, na restauraciji i konzervaciji su angažovani studenti Fakulteta primenjenih umetnosti sa rukovodiocem docentom Bojanom Savić. U pitanju je složen zadatak čišćenja i vraćanja u prvobitno stanje zvezdanog svoda oplemenjenog zodijačkim figurama i natpisima meseca u godini.
Po rečima Jelene Nikolić Lekić, direktorke Narodnog muzeja, Valjevci će dobiti jedinstven prostor za izložbe, književne večeri, tribine i radionice, kakav je decenijama nedostajao gradu.
” Narodni muzej je zahvalan gradskom rukovodstvu, posebno gradonačelniku Lazaru Gojkoviću, na podršci da “Plavu salu” kompletno uredimo i preinačimo u multimedijalni prostor, koji će doprineti bogatijem kulturnom životu Valjeva. Ogromnu zahvalnost dugujemo docentu Bojani Savić i studentima, mladim restauratorima i konzervatorima Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu.U ovaj projekat uključene su i druge ustanove kulture, kao i pojedinci iz našeg grada. Značajnu podršku pružio nam je i Internacionalni umetnički studio “Radovan Trnavac Mića” i Predrag Blagojević, kao i dizajner Dušan Arsenić. Ovaj projekat pokazaće primer dobre saradnje među ustanovama kulture i obrazovnih ustanova u zajedničkom naporu očuvanja kulturnog nasleđa i promociji novih stvaralačkih stremljenja.”- istakla je direktorka.
/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *