POČINJE IZGRADNJA REGIONALNE DEPONIJE U KALENIĆU

Gradske vesti
Izgradnja regionalne deponije u Kaleniću kod Uba počeće postavljanjem kamena temeljca u utorak, 10.oktobra, u prisustvu predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović i Darka Glišića, predsednika opštine Ub.
Izgradnjom regionalne sanitarne deponije biće rešeno odlaganje smeća za oko 500.000 hiljada građana sa teritorija petnaest lokalnih samouprava koje gravitiraju tom regionalnom centru. Upravljanje otpadom u savremenoj deponiji doprineće rešenju jednom od većih ekoloških problema u Srbiji i kvalitetnijem životu građana sa ovih područja.
Realizacija projekta podrazumeva i izgradnju transfer stanica, postrojenja za mehaničko – biološki tretman otpada, reciklažnih dvorišta i ostalih pratećih infrastrukturnih objekata.
Posle sedamnaest godina od ideje o izgradnji regionalne deponije, najzad je na vidiku ostvarenje sistemskog rešenja upravljanja otpadom za stanovnike Uba, Valjeva, Lajkovca, Mionice, Osečine, Koceljeve, Ljiga, Vladimiraca, Barajeva, Lazarevca i Obrenovca. Pre nekoliko dana priključile su se još četiri lokalne samouprave, Ljubovije, Loznice, Krupnja i Malog Zvornika, ukupno 15 lokalnih samouprava.
Izgradnja regionalne deponije u Kaleniću je jedan od najznačajnijih kapitalnih zelenih projekata u Srbiji. Ministarstvo zaštite životne sredine najavljuje izgradnju više ovakvih centara u Srbiji uz pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj i Francuske razvojne agencije. Buduća deponija u Kaleniću je u sistemu Regionalnog centra za upravljanje otpadom “Eko-Tamnava” (REC).Planirano je da izgradnja  regionalne deponije bude završena sredinom 2025. godine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *