POJEFTINIO PELET

Gradske vesti
Građani koji koriste pelet za grejanje, poučeni prošlogodišnjom nestašicom ovog ogreva, već se spremaju za narednu grejnu sezonu. Potražnja za peletom početkom grejne sezone 2022.godine bila je rekordna a cene veoma visoke. Fabrike peleta i stovarišta su počeli sa sniženjem u februaru ove godine, tako da je cena peleta već treći mesec u padu. Prvo pojeftinjenje peleta bilo je u februaru. Značajniji pad cena od 10 odsto zabeležen je u martu, dok je polovinom aprila pelet pojeftinio za još dva odsto. Cene peleta su niže nego krajem januara u proseku za 12 odsto.
Kako VA014.info saznaje na nekoliko stovarišta u gradu peleta ima na zalihama i po nižoj ceni u odnosu na prethodni period. Na stovarištu “Jagodić BB” u Popučkama ima više vrsta peleta u kategorijama “mekog” i “tvrdog”. Najviše je tražen kvalitetan bukov pelet po ceni od 33.000 dinara za tonu. “Građani dolaze, ne samo da se informišu , već strahuju od poskupljenja, tako da smo već počeli da prodajemo pelet za narednu grejnu sezonu”, kažu u firmi “Jagodić BB”. Napominju i da, dok ima zaliha, cene neće biti menjane.
Ova grejna sezona je zvanično završena, ali na valjevskim stovarištima savetuju građane da se već pripremaju za narednu sezonu, kako bi izbegli moguća poskupljenja. Zbog povećanja cene električne energije i troškova proizvodnje, proizvođači su već najavili poskupljenje peleta za oko 1200 dinara po toni.
Tokom prošle godine Vlada Srbije ograničila je cenu peleta na najviše 38.000 dinara po toni. U letnjim mesecima prethodne godine valjevska stovarišta bila su gotovo ispražnjena, a cene su se menjale sa svakom novom isporukom. U Valjevu , u jeku nestašice, cene peleta su dostizale i do 450 evra za tonu.
/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *