Pokazna vežba spasilačkih ekipa ispred Gradske uprave

Gradske vesti Najnovije vesti

Danas je na platou ispred Gradske uprave grada Valjeva održana pokazna vežba, koju je organizovala Kancelarija za mlade grada Valjeva, a pod pokroviteljstvom grada Valjeva. Cilj pokazne vežbe je bio da se u što realnijim uslovima, uz poštovanje svih propisanih mera bezbednosti i zaštite, prikaže rad i uvežbanost u gašenju požara u objektu Gradske uprave, sprečavanju širenja požara, spašavanju, evakuaciji i pružanju prve pomoći povređenima.

„Cilj ove javne vežbe jeste promocija zajedničkog rada svih sektora, ali i da pokažemo mladima i građanstvu šta mi to radimo, na koji način radimo i sa kakvim se situacijama susrećemo“, naglasila je Ivana Petarić iz Kancelarije za mlade grada Valjeva.

Ovom vežbom prikazana je koordinacija rada između angažovanih službi na terenu i subjekata od značaja, a tema vežbe bila je lokalizacija i gašenje požara u prostorijama Gradske uprave Valjevo, zaštita susednih prostorija i evakuacija i spasavanje ugroženih lica, kao i tehnička intervencija u saobraćaju.

„Današnjim planom vežbe je predviđeno da Vatrogasno – spasilačka jedinica ima dva sagmenta, a to je gašenje požara na zgradi Gradske uprave i tehničku intervenciju u saobraćaju, gde imamo povređenih na ulici. To su standardne metode u gašenju požara, a u zavisnosti od situacije na terenu, tehnička intervencija u saobraćaju će prikazati određene radnje koje Vatrogasno – spasilačke ekipe moraju da urade u slučaju udesa. Ovo nije prva vežba ovog tipa, mi na području Kolubarskog okruga svake godine najmanje po dve vežbe realizujemo, da pokažemo zajedničko delovanje u vanrednim događajima, tako da mi postupamo na jedinstven način. Svako svoj deo posla poznaje, formira se ekipa koja će izvršiti kratko izviđanje, procenu, situaciju i postupanje svake ekipe u radu na sanaciji nekog događaja“, poručio je Mile Nikolić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije MUP – a Valjevo.

U pokaznoj vežbi učestvovao je i Crveni krst Valjevo sa svojim timom, zajedno sa učenicima iz Medicinske škole Valjevo.
„Zahvaljujem se na pozivu Kancelariji za mlade i zadovoljstvo nam je što učestvujemo. Crveni krst će obaviti nešto iz domena njegovih javnih ovlašćenja, a to je pomoć i podrška pri zbrinjavanju. Ova vežba je za nas korisna, zato što pokazujemo uvežbanost naše ekipe za prvu pomoć, to je zajednička ekipa Crvenog krsta i Medicinske škole i učestvujemo na svim redovnim takmičenjima i na ovim vežbama. Ovo je veoma značajno, kako bi se prva pomoć kao disciplina popularizovala među omladinom i to će biti jedan od našeg fokusa u narednom delovanju Crvenog krsta“, poručio je Aleksandar Tomić iz Crvenog krsta Valjevo.

U vežbi su učestovali pripadnici Vatrogasno – spasilačkog bataljona Valjevo i Tima za spašavanje iz ruševina Užice, obezbeđenje Gradske uprave Valjevo, Crveni krst, učenici Medicinske škole Valjevo, pripadnici VJS Valjevo, Hitna pomoć, PU Valjevo i Tužilaštvo.

B.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *