Polaganje probnog završnog ispita

Gradske vesti

Učenici osmog razreda osnovne škole, u petak, 24. i subotu, 25. marta polažu probni završni ispit. Danas su od 12 – 14 časova polagali ispit iz matematike, u subotu od 9 – 11 ispit iz srpskog jezika, dok će istog dana od 11.30 – 13.30 polagati izabrani predmet.

“To jeste novina u odnosu na prošlu godinu, gde su deca imala probni završni ispit iz maternjeg jezika, matematike i kombinovanog testa, a sada biraju jedan od pet predmeta koji su bili u kombinovanom testu ( istorija, geografija, biologija, fizika ili hemija). Ono što su učenici kod nas, kao i u celoj Srbiji najviše birali je biologija, geografija, istorija, hemija i na kraju fizika. Uglavnom imali su pravo da izaberu šta žele i to će i polagati. Probni završni ispit predstavlja vernu simulaciju procesa završnog ispita, tako da će učenici dobiti iskustva koja su vezana za procedure sprovođenja završnog ispita, od trenutka kada dođu do škole, zatim potreban pribor za predmete, procedure pre, u toku i posle završnog ispita, zatim obaveze dežurnih nastavnika, supervizora, razrednih starešina, školske komisije, dakle sve ono što će se raditi i na završnom ispitu”, kazala je načelnica Škole uprave Valjevo prof. dr Zorica Jocić.

Ona je naglasila da u Valjevu ove godine ima 832 učenika osmog razreda, što je 117 učenika više nego prošle godine. Takođe, razlika je u tome što više neće biti toga da više škola polaže na jednom mestu, već će učenici polagati svako u svojoj školi.

“Ono što je takođe značajno je jedinstveni spisak učenika, koji je uvek postavljen na oglasnoj tabli i on sadrži spisak učenika po azbučnom redu i pored svakog od učenika izabrani predmet. Taj broj sa jedinstvenog spiska učenika biće broj i na klupi u učionicama i u prostoru u kome će učenici polagati. Inače, u svakoj klupi sedi po jedan učenik, a rastojanje između učenika je 1, 2 metra, dakle dovoljan prostor da svaki dežuran nastavnik može da prođe između. Moguća su četiri načina na koja škole mogu unutar svoje lokacije da rasporede učenike, a mi kao Školska uprava imamo sve njihove podatke na koji način oni organizuju. Prvi način je u velikim prostorijama, dakle svi polažu u najvećoj prostoriji škole, drugi način je kombinacija malih i velikih prostora, npr. hol i učionica, treći način je po učionicama ( ako ne postoji način za ova dva ) i četvrti način je u nekim prostorijama van škole, npr. u Domu kulture, Hali sportova itd”, naglasila je Jocić.

Sam završni ispit se ove godine realuzuje 21, 22. i 23. juna,  a kako je naglasila načelnica Školske uprave, probni završni ispit je veoma značajan kako za učenike i roditelje, tako i za nastavnike.

“Pravi se presek stanja, dakle šta je to što su naučili do sada i šta je to što još treba da nauče da bi izaši spremni na završni ispit. Analiza svih njihovih testova vrši se u školi. Dakle, ne pregleda se u skening centrima, nema spoljašnjih evaluatora ili spoljašnjeg monitorniga, nego se to radi u samoj školi,  to rade nastavnici upravo iz te škole. Informacija koja se daje učenicima mora imati iformativni karakter, to znači da ne može biti samo brojčano, nego mora imati i opisni karakter. Odnosno, konkretna procena postignuća učenika, da tačno zna šta je uradio, a šta nije uradio i koji su to delovi koje nije uradio na testovima. Mora biti kvalitetna i blagovremena informacija, od ponedeljka do petka se radi ta analiza, dakle škole imaju pet dana da urade i ono što je veoma bitno vezano za povratnu ifnormaciju koja se daje učeniku, to je da učenik obavezno mora dobiti smernice za dalje učenje. Rezultate probnog završnog ispita nastavnici treba da koriste i koristiće u planiranju pripremne nastavne. Poslednje dve nedelje pred polaganje završnog ispita, škole su u obavezi da realizuju preipremnu nastavu iz svih predmeta koji se polažu na završnom ispitu”, naglasila je prof. Dr Zorica Jocić.

Načelnica Školske uprave prof. Dr Zorica Jocić je napomenula da je završen i predlog Plana upisa u prvi razred srednje škole, prema kome će u Tehničku školu ove godine biti upisano devet odeljenja, Gimnaziju – osam, sedam odeljenja će imati Medicinska škola, šest Ekonomska i dva odeljenja u Muzičkoj, kao i do sada- muzički saradnik i muzički izvođač.

Kada je reč o opštinama Kolubarskog okruga, u Ubu će biti 17 učenika više nego pršle godine, Lajkovcu 13, Ljigu 5, Mionici 117 i u Osečini osam učenika više.

“Dualni obrazovni profili su najviše zastupljeni u Tehničkoj školi i najveći deo predloženih obrazovnih profila ima učenike koji će se obrzavovati po duoalnom profilu, to nisu cela odeljenja. Ali, postoji određen broj učenika sa kojima je potpisano sa određenim firmama i naravno sve to u skladu sa Zakonom o dualnom obraovanju. Važno je napomenuti, da

u Tehničkoj školi imamo po prvi put dva obrazovna profila koja nisu do sada bila poznata, to je polagač obloga zidnih i podnih, to je trogodišnji obrazovni profil i drugi novi obrazovni profil je industrijski mehaničar, takođe trogodišnji obrazoni profil”, zaključila je Jocić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *