Politički performans ekologa Jeremića

Gradske vesti

Zabrinuti pojedinci, određene građanske inicijative, udruženja i opozicione partije, krajem prošle godine na društvenim mrežama i putem medija skreću pažnju na istraživanja kompanije Euro litijum na lokalitetima u Lukavcu na teritoriji grada Valjeva.

Organizovana su i protesna okupljanja, blokade puta Valjevo-Beograd u Popučkama na inicijativu pokreta “Marš s Kolubare”. Na pomenutom skupu našli su se pobornici ekologije Aleksandar Jovanović Ćuta i nekoliko desetina njegovih političkih sledbenika, Lokalni front sa svojim aktivistima tako da su skupovi ličili na predizbornu kampanju pojedinih političkih opcija. Bilo je tu i nekoliko građana koji vode poreklo iz tog kraja, samo meštana tog područja nije bilo.

Podsećanja radi, Osnovni sud u Valjevu doneo je prošle godine privremeno rešenje o zabrani rada kompanije Eurolitijum do okončanja postupka koji je pokret „Marš sa Kolubare“ pokrenuo pred Ministarstvom rudarstva i energetike.

Nakon ponovnih protesta ekoloških aktivista od 28.04.2022.godine zbog geoloških istraživanja, gde su ponovo blokirali saobraćajnicu Valjevo-Beograd, kompanija Euro litijum Balkan obustavlja istraživanje i obraća se javnosti saopštenjem u kome navode da za ovo istraživanje imaju Rešenje od strane Ministarstva rudarstva i energetike i da se istraživanja, dinamika i tehnička, izvode prema odobrenom Projektu.

Iz Euro Litijum Balkan ističu da je najveći neprijatelj i najveća prepreka, u razumevanju načina i metodologije u celom procesu istražnih radnji, neznanje.

„Na ovaj način degradirana je čitava jedna struka, rudarstva i geologije, koja je doprinela razvoju civilizacije i koja se kao i sve oblasti društva značajno unapređuje iz dana u dan”, navode iz ove kompanije, preneo je Tanjug.

Ova kanadska kompanija je dobila licencu za istraživanje lokaliteta “Valjevo” 2015. godine i “Valjevo Sever” 2019. godine. Tačnije, pre šest godina dobili su istražna prava za geološka istraživanja na dva lokaliteta označenim kao “Valjevsko-mionički basen” i “Valjevo sever”, u ukupnoj površini oko 200 kvadratnih kilometara. Istražno pravo za “Valjevsko-mionički basen” im je isteklo u mesecu oktobru prošle godine, ali dozvola za istražne radnje na polju “Valjevo sever”, traje do juna ove godine.

O transparentnosti ove firme govori činjenica da od prvog momenta njhovog postojanja na ovim prostorima je njihova spremnost za saradnju sa lokalnom zajednicom, meštanima u okruženju, humanitarnim aktivnostima usmerenim ka sportskim klubovima u Valjevu kao i otvorenom pozivu svim zainteresovanim građanima ukoliko žele da saznaju više o njihovom radu, mogu da posete lokaciju gde se odvijaju geološki istražni radovi u pratnji geologa. Većina geologa su zapravo meštani valjevskog kraja koji bi sa zadovoljstvom prodiskutovali o istraživanjima sa svojim sugrađanima. Ova kompanija je zaposlila 15 ljudi iz Srbije, a više od polovine njih je iz Valjeva.

U jednom od intervjua Alexander Palkovsky potpredsednik kompanije Euro Lithium Inc, je istakao da Istražno bušenje se izvodi neinvanzivnom metodom koja nema negativan uticaj na životnu sredinu, niti predstavlja opasnost po istu. Takođe je izneo da “Projekat Valjevo” predstavlja potencijalnu priliku za Valjevo i Srbiju u pogledu održivog razvoja ekonomije i jačanje zajednice bez ugrožavanja životne sredine, da ovaj projekat nije rudnik, već šira vizija za grad i državu da iskoristi svoje prirodne resurse kako bi pomogla u rešavanju postojećih ekoloških izazova i razvoju ekonomije na održiv način. On je napomenuo da članovi lokalne zajednice će takođe biti uključeniji u celokupan proces istraživanja.

Na lokalitetu “Valjevo sever”, 5. maja kompanija Euro Litijum je angažovala podizvođaće na terenu kako bi zatvorili bazene za vodu na ranije pripremljenim parcelama. Pomenute lokacije su bile na propisan način obeležene i ograđene zaštitnim ogradom i istaknutim znakovima upozorenja, gde se dogodio se neovlašćeni upad od strane  opozicionih lidera u prisustvu svojih sledbenika. Uništili su zaštitnu ogradu, skinuli znakove i snimili promotivni spot, navela je kompanija Euro Litijum u saopštenju za javnost povodom vandalizma koji se dogodio.

“Iako svoj posao vršimo u skladu sa zakonom i postupamo kao odgovorna kompanija, iako su naše kolege bile strogo profesionalne, uviđajne i pristojne, agresivan pristup i neovlašćeno upadanje na privatan posed su se nastavili od strane predstavnika pokreta „Marš s Kolubare”. U toku jučerašnjih radova, sprovedenih isključivo zarad bezbednosti svih, a naročito neodgovornih predstavnika nevladinog sektora, koji su tokom praznika, iz lične bahatosti i neznanja ugrožavali sebe i druge, bile su prisutne konstantne tenzije i provokacije od strane predstavnika pokreta „Marš s Kolubare”, što je potvrdilo našu zabrinutost za bezbednost radnika naše kompanije, kao i podizvođača.

U ime svih koji poznaju rudarko-geološku struku u Srbiji, u ime svih studenata geologije i rudarstva, koji će stasati u stručnjacima jedne od najprogresivnijih privrednih grana, zahvaljujući kojoj civilizacija nezaustavljivo ide napred, u ime svih naših kolega širom Srbije, molimo predstavnike medija, kako lokalnih, tako i nacionalnih, da shvate svoj značaj i ne zauzimaju stranu onih koji se prema zaštiti životne sredine i interesima zajednice i svih građana ponašaju onako kako to samo njima jednokratno odgovara, a uzimajući zakon i silu u svoje ruke potpuno neovlašćeno, rukovodeći se pri tom samo svojim kratkoročnim političkim interesima”,navodi se u saopštenju ove kompanije.

Juče je Lukavac posestio i lider Narodne stranke Vuk Jeremić i u svom političkom performansu je rekao:

„Nismo ovde da bismo pričali o politici i glasovima jer izbori su završeni i njih neće biti u skorije vreme. Došao sam da saznam šta se ovde dešava. Ja se bavim politikom samo zbog moje ćerke koja mi je ceo život i znam da ako ovde ne bude normalna situacija ja nju moram da pošaljem negde van, a neću da je šaljem nigde jer ja sam mnogo puta bio u inostranstvu i mnogo puta sam se vratio i vratio sam se da ostanem. Jedan jedini način da se ovo zlo trajno zaustavi je zakon. Možemo da blokiramo i možda će trebati da se blokira , ali samo zakon može to da zabrani. Zakon u Skupštini  i mi ćemo da vam pomognemo najviše što možemo“, rekao je okupljenima Vuk Jeremić.

Jeremić je tom prilikom rekao da oni koji su doveli do ovakave situacije će morati da odgovaraju.

„Za ovaj litijum u Valjevu neko je uzao velike pare. Pa nisu oni pali s Marsa. Gledali smo u APR, taj Euro litijum to je nikakva firma. Čekaj, neko je uzeo pare, u državi i ovde u Valjevu . Ajd sad da vidimo ko je uzeo pare?“, kaže Jeremić.

Foto:Novosti

Da podsetimo Vlada Srbije je još 2006. godine izmenila Zakon o rudarstvu i uvela takozvano ‘načelo kontinuiteta’, kojim se onome ko radi istraživanje daje ‘ekskluzivno pravo’ i na iskopavanje rude.

Tada je Dosovska vlast na čelu sa tadašnjim predsednikom Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom, vlast u kojoj su visoki funkcioneri bili i Dragan Đilas i Vuk Jeremić, zagarantovala je još 2006. godine ‘Rio Tintu’ da će dobiti rudnik litijuma u Srbiji.

Na osnovu dokumentacije do koje je došao Informer, Vlada Srbije je tada izmenila Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima i u Članu 2 uvela takozvano ‘načelo kontinuiteta’, kojim se onome ko radi istraživanje daje ‘ekskluzivno pravo’ na iskopavanje rude! Tako je pre 16 godina kompanija ‘Rio Tinto’ zapravo dobila garanciju da će imati rudnike litijuma u našoj zemlji. To, ipak, ne sprečava ljude koji su bili u vlasti 2006. godine – Dragana Đilasa (direktor Nacionalne kancelarije Borisa Tadića) i Vuka Jeremića (savetnik Borisa Tadića), da glume ekologe.

Izvor:VA014.info/V.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *