POLJOPRIVREDNA STRUČNA SLUŽBA-POMOĆ ZA PRIJAVU NA eAGRAR

Gradske vesti
Oko 345.000 poljoprivrednika u Srbiji koristi informacioni sistem eAgrar, podatak je Minisarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Nadležno ministarstvo pokrenulo je platformu eAgrar početkom 2023. godine u cilju da registrovana gazdinstva pređu na digitalno vođenje posla i na taj način ostvare podsticaje za kraće vreme. Odlike ovg sistema su brzina, transparentnost i minimalizovanje grešaka, koje su se često događale pri podnošenju zahteva za subvencije.
Na teritoriji Valjeva do sada se na platformu eAgrar prijavilo izmešu 2000 i 2500 poljoprivrednika, kaže dr Radosav Vujić iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe u Valjevu.
“Za sada je to očekivan broj prijavljenih  poljoprivrednika, imajući u vidu da je rok za prijave bio kratak. S druge strane, kako matično ministarstvo raspisuje javne pozive za podsticaje, tako i zainteresovani mogu da se prijave. U PSSS se javilo čak 90 odsto poljoprivrednika sa teritorije Valjeva za pomoć za  prijavu na eAgrar. Razlog tome je da se izbegnu greške pri prijavljivanju na novi sistem, pogotovu što u našem kraju ima veći broj staračkih domaćinstva, kojima nove informacione tehnologije nisu bliske.”-kaže dr Vujić.
Poljoprivredni proizvođači čiji su zahtevi za registraciju gazdinstva u obradi mogu da podnesu zahteve i pre okončanja procedure. Koristi od sistema eAgrar su lakše registrovanje gazdinstva, mogućnost promene podataka, onlajn podnošenja zahteva za podsticaje, kao i brže odobravanje i isplata subvencija.
/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *