POMOĆ DRŽAVE MIONIČKOM KRAJU POSTRADALOM U POPLAVAMA

Mionica
Opština Mionica je jedna od 56 lokalnih samouprava u kojima je proglašeno stanje elementarne nepogode zbog nanete ogromne štete tokom poplava u maju i junu. Prolećne kiše u mioničkom kraju najviše su oštetile putnu infrastrukturu, useve i pojedina domaćinstva. Opštinsko rukovodstvo i meštani odmah su se angažovali da, uz dostupne resurse, saniraju  posledice poplava, od kojih su posebno postradala sela Popadić, Paštrić, Krčmar i Berkovac.
Mionicu je juče posetio Aleksandar Martinović, ministar državne uprave i lokalne samouprave u nameri da sagleda razmere pričinjene štete i da  u ime matičnog ministarstva i Vlade Srbije ponudi pomoć građanima mioničkog kraja. Lično se uverio da je voda prodrla u neka domaćinstva, odnela delove puteva i porušila mostove. On je istakao da če država pomoći svima oštećenima kao i u vreme nezapmećenih poplava 2014.godine.
” Vlada Srbije pomoći će obnovu putne infrastrukture kai i poljoprivrednicima koji su pretrpeli štetu na usevima. Šteta je ogromna, ali raspolažemo dovoljnim finansijskim sredstvima da pomognemo lokalnim samoupravama. Prioritet je sanacija poplavljenih kuća do septembra, kad deca polaze u školu a ujedno biće izvođeni radovi na popravci puteva, vodovodne mreže i kanalizacije i na izgradnji porušenih mostova.”- istakao je Martinović, pohvalivši opštinsko rukovodstvo koje, kako je rekao, nije čekalo pomoć od nekog drugog, već se uhvatilo u koštac sa nastalim teškoćama.
Po rečima Bobana Jankovića, predsednika opštine Mionica, svaka pomoć je dobrodošla, jer je putna mreža u mioničkom kraju pretrpela ogromna oštećenja. Takođe, poplava je porušila i odnela pojedine mostove, izgrađene pre više od 50 godina, pa predstoji izgradnja novih mostova, koji bi ubuduće mogli da se odupru bujicama. On je naglasio da su prioritetna ulaganja u sanaciju najugroženijih  puteva u Popadiću, Krčmaru i okolnim selima.
Izvor:Va014.info

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *