PORAST CENE “DOMAĆIH” JAJA PRED USKRS

Gradske vesti
Cena konzumnih jaja dve sedmice uoči Uskršnjih praznika je u blagom porastu. Svake godine pred Uskrs jaja poskupe za nekoliko dinara. U odnosu na prošlu godina jaja su skuplja 31 odsto, ali su jaja u Srbiji i dalje najjeftinija ne samo u regionu već i u čitavoj Evropi, prenosi RTS.
Na valjevskoj Zelenoj pijaci cena “domaćih” jaja je 30 dinara za komad, dok se cena jaja sa živinarskih farmi kreću od 20 do 26 dinara. Pačija i guščija jaja su od 100 do 150 dinara. Jaja ukrašena šarom, spremna za farbanje, koštaju 40 i 50 dinara. Na većoj ceni su jaja sa belom ljuskom, koja mogu da se nađu po ceni od 35 dinara za komad.
U većim supermarketima cena za pakovanje od deset komada jaja kreće se od 220 do 250 dinara. Cene kesice boje za jaja su od 7 do 12 dinara.
Na Zelenoj pijaci je za sada umerena potražnja za konzumnim jajima, koja će se povećati s približavanjem praznika. Pijačni prodavci su dobro snabdeveni i, kako kažu, biće dovoljno jaja, posebno što sad retko ko kupuje veće količine. Neretko se dešava da jaja pojeftine dva do tri dana pred Uskrs, kao što se desilo prošle godine, kada su mogla da se kupe i do pet dinara jeftinije od tada formirane cene. Upravo su veliki trgovinski lanci dva dana uoči praznika značajno snizili cenu pakovanja od 10 i 30 komada.
Srbija proizvodi višak jaja i , zbog pojave ptičjeg gripa u Evropi, značajno je povećala izvoz u zemlje okruženja. Predviđanja Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda u Privrednoj komori Srbije o velikom skoku cene jaja od 50 dinara za komad pred Uskrs, za sada nemaju potvrdu na pijacama i supermarketima.
/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *