POŠTENJE I POVERENJE ŽIVE U VODENICI

Promocija knjige Dragana Živanovića,“Poštenje i poverenje žive u vodenici“, koja je bila najavljena za četvrtak, 26.5. 2022. na letnjoj sceni UG Zagraljaj, Birčaninova 77, zbog najavljenih vremenskih neprilika, biti održana u četvrtak, 26.5. u 20,00 sati u holu Centra za kulturu Valjevo.

Dragan Živanović, je dobitnik nagrade Grada Valjevo za 2017. godinu u oblasti „Čuvanje i negovanje tradicije valjevskog kraja“
DRAGAN ŽIVANOVIĆ iz Zlatarića, sela blizu Valjeva je vodeničar u nadaleko poznatoj Đedinoj vodenici  na reci Obnici. Osim mnogih vrlina koje poseduje, jedna smela ideja, da na kantar stavi poštenje našeg čoveka, Draganu je donela popularnost koju s razlogom zaslužuje.

Priča o Đedinoj vodenici kao samousluzi, već je ušla u legendu.

Ova vodenica je po predanju podignuta davne 1850. godine i verovatno bi doživela tužnu sudbinu mnogih sličnih i spominjala se samo u pisanim tragovima, kao deo istorije valjevskog kraja, da nije bilo upravo Dragana Živanovića. On svojim pregalaštvom i posvećenošću oživljava, u dobroj meri, zaboravljenu delatnost.

Prijatelji ga poznaju i po prezimenu Dalipagić, kako se i sam ponekad predstavlja, po svom prijatelju Draženu Dalipagiću, jer je sport, a posebno košarka za njega bila i ostala strast.
Posao vodeničara je započeo davne 1988. godine na poziv starog vodeničara Đede iz čiste radoznalosti, a danas to čini iz velike ljubavi. Mnogo je novinskih tekstova i televiziskih priloga, izveštaja i emisija posvećeno ovom velikom čoveku.

Dragan je 2014. izdao prvu knjigu  „Život i poverenje samo jednom se gube“.

Promocija knjige POŠTENJE I POVERENJE ŽIVE U VODENICI bila je planirana u programu obeležavanja dana GRADA VALJEVA 19. marta 2020.

Voditelji programa su Ana Vasiljević i Miša Ćirić.

 Ovo je drugi program u okviru projekta Tešnjarenje u fokusu.

Na početku promocije biće prikazan video zapis DRAGAN IZ ĐEDINE VODENICE, autora Ljubiša Milutinovića.

Total
0
Shares
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Related Posts