Potpisan ugovor o sufinansiranju mera energetske sanacije

Gradske vesti

Zamenik gradonačelnika grada Valjeva Nemanja Petrović potpisao je sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović ugovor o sufinansiranju mera energetske sanacije.
Ove godine će za unapređenje mera energetske sanacije i unapređenja energetske efikasnosti u domaćinstvima na teritoriji grada Valjeva biti raspoloživo 25.000.000,00 dinara, od čega Ministarstvo rudarstva i energetike obezbeđuje 15.000.000,00 dinara, dok će Grad Valjevo učestvovati sa 10.000.000,00 dinara.
Valjevo će, kao i prethodnih godina, putem javnih poziva odabrati privredne subjekte koji se bave proizvodnjom, uslugama i radovima na energetskoj sanaciji objekata, a potom i domaćinstva, kao krajnje korisnike sredstava podsticaja namenjenih za sanaciju porodičnih kuća i stanova.
Ministarka Dubravka Đedović, obraćajući se predstavnicima 131 grada i opštine u Srbiji, kojima su uručeni ugovori, istakla je da se ovaj program realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, te da je energetska efikasnost nešto što se tiče svih potrošača, bilo da su u pitanju domaćinstva, javne ustanove ili privredni subjekti.
„Država je ulaganja u energetsku efikasnost predstavila kao prioritet, a da bismo imali rezultat kakav želimo, neophodna su ulaganja u javne objekte, ali i podrška građanima da smanje potrošnju energije u svojim domovima i to sprovodimo zajedno, kroz ovaj program, u protekle tri godine”, naglasila je Đedović i dodala da je u ovoj fazi Ministarstvo obezbedilo skoro milijardu, a JSL oko 800 miliona dinara, što je dovoljno za sanaciju 8.000 domaćinstava.
„Uz efikasnu realizaciju radova, već tokom naredne grejne sezone imaćemo i prve rezultate, odnosno smanjenje potrošnje električne energije, a građani manje račune.

Nastavićemo sa pozivima i u narednom periodu, kako bi 50.000 domaćinstava širom Srbije moglo da sanira svoje domove. Obezbeđujemo i dodatna sredstva, kako bi mogli
svi zajedno još više da učestvujemo u zelenoj tranziciji“, zaključila je Đedović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *