Повећање броја позитивних, симптоми углавном благи

Gradske vesti

У Ковид амбуланти Дома здравља Ваљево од претходне седмице расте број прегледа и пацијената позитивних на коронавирус. Јуче је регистровано 250 прегледа и 72 позитивна пацијента, али добра вест је да су симптоми углавном благи, каже директорка др Бојана Јанковић.

– Ове цифре нису разлог за страх и панику јер су у овом периоду клиничке слике углавном благе, у форми вирусне прехладе или сезонског грипа. Температура је повишена дан-два, додуше може бити јако висока, до 39 или 40 степени, али се може збринути у кућним условима и уз савете лекара. Нема тежих клиничких слика, са упалом плућа, ретко са неким рендгентским налазом. Чак се не препоручује узимање антибиотика већ је, по проценама већине лекара, преовлађујућа витаминска терапија, уз доста течности и узимање лекова против високе температуре. Чак суграђани не морају одмах долазити у Дом здравља, могу дан-два код куће скидати температуру и узимати витамине,  ако то не помогне онда да дођу на преглед.

Тренутно у једној смени раде три ординације. Др Јанковић је истакла да ће, ако буде потребе,  бити реорганизације и проширења Ковид амбуланте, јер то је све уходано.

У јулу је значајно порасло интересовање за четврту дозу вакцине (друга бустер доза) која се препоручује имунодефицијентним и старијим особама, као и здравственим  радницима који су константно изложени дејству вируса.

Због погоршања епидемиолошке ситуације Министарствo здравља Републике Србије одлучило је да радно време ковид амбуланти у Србији од понедељка 18. јула буде продужено до 20 часова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *