PRAZNIK BLAGOVESTI U ĆELIJAMA

Gradske vesti
Veliki crkveni i narodni praznik Blagovesti biće tradicionalno proslavljen u manastiru Ćelije kod Valjeva u petak, 7.aprila. Uoči praznika, u četvtak, 6.aprila, biće služeno bdenije u 18 sati. Sutradan, na dan praznika, svečanu arhijerejsku liturgiju služiće vladika valjevski Isihije, uz sasluženje više  sveštenika i učešće valjevskog Crkvenog hora “Hadži Ruvim” s početkom u 9 sati. O veličini i značaju praznika Blagovesti za duhovni život vernika besediće vladika Isihije.
Na Blagovesti, jedan od najvećih Bogorodičinih praznika, u manastiru Ćelije neguju i uspomenu na oca Justina Ćelijskog, dugogodišnjeg manastirskog duhovnika i nadahnutog bogoslova koji je, nakon izgnanstva iz javnog života 1948.godine, našao svoj mir u Ćelijama, gde je živeo, neumorno pisao i molio se do svog upokojenja. Otac Justin(Popović) rodio se na Blagovesti 1894. u Vranju i mirno se upokojio takođe na Blagovesti 1979. Ostavio je iza sebe nebrojeno mnogo teoloških i bogoslovskih dela, prevoda i beseda, kao i mnogo duhovne dece.
Njegove mošti počivaju u staroj ćelijskoj crkvi Svetog arhangela Gavrila u drvenom kivotu koji je rad ruskih monaha i poklon Ruske pravoslavne crkve u znak poštovanja prema jednom od najvećih pravoslavnih duhovnika 20. veka.
Srpska pravoslavna crkva uvela je oca Justina u kalendar Svetih srpske crkve 2010. godine. Od tada se Prepodobni Justin Ćelijski praznuje 14. juna, kad i ranohrišćanski svetitelj Justin Filozof, po kom je otac Justin dobio monaško ime. Tog dana se mošti oca Justina prenose u novu trioltarnu crkvu, koja je izgrađena prema njegovom zaveštanju u okviru manastirskog kompleksa.
I ove godine na Blagovesti očekuje se veliki broj vernika i poštovalaca oca Justina iz centralne Srbije, Vojvodine i Crne Gore, rečeno je u manastiru Ćelije.
/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *