Predstava “Nečista krv” po romanu Borisava Stankovića

Gradske vesti

U ponedeljak, 09.05. sa početkom u 20 časova, na Velikoj sceni Centra za kulturu Valjevo biće odigrana predstava Nečista krv, Narodnog pozorišta Beograd.

Nečista krv je roman nesvakidašnjice. I roman realnosti. Realnih osećanja, mentalnih borbi i racionalnih razmišljanja.

Borisav Stanković je napisao jedno od najpotresnijih i najboljih priča domaće književnosti. Kroz tragičnu sudbinu svoje junakinje Sofke, on govori o njenoj upornoj borbi da preživi, voli i bude voljena. Pripoveda o njenom inatu, dobro prepoznatljivoj srpskoj osobini. Borisav je majstor analize ljudskih osećanja jer ne postoji čitalac koji nije ostao ravnodušan posle ovih stranica.

Predstavu je režirao Milan Nešković koji je odabirom fantastične postavke glumaca, ovu priču prikazao na vrhunski način. U ulozi strastvene glavne junakinje Sofke, našla se mlada i talentovana Jovana Stojiljković, a pored nje zaigrali su i vrhunski umetnici: Nebojša Dugalić (efendi Mita, Sofkin otac), Nataša Ninković (Todora, Sofkina majka), Nenad Jezdić (gazda Marko), Pavle Jerinić (Tomče, Sofkin muž), potom Ljiljana BlagojevićNikola VujovićZlatija Ocokoljić IvanovićTanasije UzunovićDušanka Stojanović GlidRadmila Živković, Stefan Kalezić i Nebojša Babić.

Predstava ‘Nečista krv’ , između ostalog, govori o tome kako ljubav nastaje i nestaje između dvoje ljudi. Kako se transformiše i pretvara u nešto drugo i ličnije. Komad je modifikovan savremenim jezikom, situacijama i žargonom, gde je svaki trenutak ispunjen strašću prema životu i borbi za sreću. Vodeći se mišlju da se novcem sve može kupiti i prodati, Mita je svoju jedinicu dao najboljem ponuđaču, dok je gazda Marko svestan svoje moći i autoriteta, svetu predstavio jednu lepu i karakternu ženu. U Sofki se vodi neprestana borba i želja da ostane razumna i mudra, zbog sebe i nekog budućeg, lepšeg života.

U dvosatnoj drami, svaki lik daje svoj značajan doprinos, prenosi poruku o ljubavi i tragediji porodica koje je sudbina povezala i stavila na iskušenja.

Odlukom Narodnog pozorišta cena karte je simbolična i iznosi 300 dinara.

Karte su u prodaji od 26. aprila na blagajni Centra za kulturu Valjevo.

Radno vreme blagajne radnim danima i subotom od 09-11.00 č i od 17-20.00 č

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *