PREOBRAŽENSKI SABOR U LELIĆU

Gradske vesti
Svenarodni sabor u Leliću tradicionalno je održan na praznik Preobraženja Gospodnjeg u lelićkom manastiru, okupivši na bogosluženju i kraj moštiju Svetog vladike Nikolaja više od 1000 vernika i poštovalaca srpskog svetitelja. Za meštane Lelića i građane Valjeva ovo je velika duhovna i narodna svetkovina, koja se pročula i dalje od našeg kraja, pa su mnogobrojni gosti pristigli iz Beograda, Užica, Novog Sada, Rume i Šapca. Današnja svetkovina je posvećena uspomeni na osvećenje crkve u Leliću, na Preobraženje 1929.godine, koju je duhovnik Nikolaj Velimirović sagradio u rodnom selu zajedno sa svojim roditeljima i meštanima.
Svetu liturgiju u letnjem oltaru služio je iguman lelićki Georgije uz sasluženje manastirskog bratstva i više sveštenika iz Valjeva. U prazničnoj besedi je prota Dragan Aleksić, nekadašnji paroh u Leliću, podsetio na značaj i simboliku praznika Preobraženja Gospodnjeg.
” Ovde smo danas da se setimo kako je vladika Nikolaj postavio temelje crkve u Leliću, sagradio je i osveštao davne 1929. godine, tri godine posle početka izgradnje. Ovim podvigom vladika Nikolaj je preobrazio ovdašnje šume i livade u valjevsku goru Taor, gde vernici dolaze da uznesu bogu svoje molitve a stečeni blagoslov unesu u svoj dom, među članove porodice. I evo nas ponovo na novim temeljima za Dom i muzej vladike Nikolaja, koji gradi manastirsko bratstvo. Ovo su temelji po našoj veri, snazi i ljubavi za novi duhovni centar, gde će biti izložena celokupna dela vladike Nikolaja, ali i njegove lične stvari i gde će svako, ko želi, moći da se upozna sa njegovim životom i radom. U teškim vremenima punim izazova, ovaj centar postaće “izvor vode žive” za negovanje hrišćanskih vrednosti, posebno među decom i mladima.”- rekao je u prazničnoj besedi protojerej Dragan Aleksić.
Posle svete liturgije tradicionalno je osveštan ovogodišnji vinogradarski rod i vernicima podeljeno osvećeno grožđe. Narodni je običaj u ovom delu Srbije da se grožđe  jede tek od praznika Preobraženja.
Izgradnja Doma i muzeja vladike Nikolaja počela je u lelićkoj porti u julu ove godine, o čemu je naš portal već pisao. Moderna zgrada u dve etaže  površine 1000 metara kvadratnih, za stalnu postavku, biblioteku i salu od 200 mesta, projekat je arhitektonskog Ateljea “Vladislav Lalicki ” iz Beograda. Po rečima igumana lelićkog Georgija, u toku je izgradnja temelja i priprema za izlivanje betonske ploče, a u ovim radovima dobrovoljno učestvuju i meštani Lelića.
/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *