PROIZVODNA ELEKTRIČNA ENERGIJA IZ OBNAVLJAJUĆIH IZVORA ENERGIJE ZA SOPSTVENE POTREBE U PRIVREDI

Gradske vesti Najnovije vesti

Privredna komora Srbije, u nastojanju da svojim članovima pruži važne informacije na temu proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije za sopstvene potrebe u privredi, organizovala je tematsku sednicu Parlamenta privrednika u Valjevu, u Regionalnoj privrednoj komori Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga, na pomenutu temu. Ovom prilikom, stručnjaci USAID-ov projekat “Bolja energija” predstavili su ciljeve, projektne aktivnosti i potencijalne koristi od članova regionalnih poslovnih zajednica.

USAID-ov projekat “Better Energy” je petogodišnji projekat koji postoji da poboljša energetsku efikasnost u javnim komunalnim preduzećima i stabilnim zgradama, kao i da podrži male izvore energije. Ovi napomi bi trebalo da pomognu Republici Srbiji pri smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva kroz sprovođenje pilot projekata u pogledu unapređenja efikasnosti sistema daljinskog grejanja u celoj zemlji. Projekat „Serbia Better Energy“, realizuju Privredne komore Srbije i CHEMONICS, implementaciona agencija USAID projekta, uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike.

Sednicu Parlamenta privrednika u proširenom sastavu otvorili su zamenik predsednika parlamenta Aleksandar Blažić i direktorka Regionalnih privrednih komora Kolubarskog i Mačvanskog okruga, Vesna Kudić. Ona je u svom obraćanju istakla aktuelnost teme o kojoj će se raspravljati, obzirom na energetsku krizu i energetsku neizvesnost na globalnom nivou, koja je u velikoj meri pogađa i privrede Republike regiona i privrede. Skup je pozdravio i pomoćnik gradonačelnika Grada Valjeva, Nemanja Petrović, koji je podsetio prisustvo da Grad Valjevo svojim budžetom izdvaja značajan nivo sredstava za podršku privredi i potencijalne privredne varijante na potencijalne mogućnosti prevencije.

Skup je pozdravio i gospodin Daniel Begr, rukovodilac projekta „Better Energy” USAID-a u Srbiji koji je objavio da je Srbija usvojila pravnu regulativu, u pogledu kupca-proizvoda budućeg osnivanja u skladu sa Zakonom o izboru u 20. februaru 2020. godine. veoma utiče na celokupni energetski sistem, kao i na samu energetsku sigurnost Srbije.

Stručnjaci USAID projekta „Better Energy“ u Srbiji, konsultanti dr Slobodan Ružić i mr Bojana Opačić, raspravljali su o zakonskom okviru koji je imenovan za kupovinu/proizvođače u Srbiji i da se postara kako se pokreće. Oni su takođe predstavili ekonomsku i finansijsku analizu izgradnje solarnih elektrana i koje su mogućnosti za finansiranje ovakvih projekata u budućnosti. Razgovarali su i o zakonskim okvirima, preprekama i rizicima za potencijalne investitore. Predstavljeni su pravni okvir za kupce – pružače električne energije iz solarnih izvora u Srbiji, postupak za instalaciju solarnih elktrane i puštanje u pogon, ekonomsko-finansijska analiza, pravna analiza izgradnje i finansijska mogućnost izgradnje i finansijske mogućnosti električne energije investitore.

Učesnici radionice su ovim prilikom imali priliku da se upoznaju sa najboljim primerima iz prakse u pogledu realizacije ovakvog projekta, ali i da čuju više o nedostacima i problemima iz “prve ruke”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *