PROJEKAT “ZDRAVO I BEZBEDNO KROZ DETINJSTVO”

Gradske vesti
U saradnji Ministarstva prosvete i Ministarstva unutrašnjih poslova realizuje se projekat “Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo” namenjen učenicima osnovnih škola o uzrocima i posledicama diskriminacije i nasilnog ponašanja u realnom životu ali i u svetu interneta, odnosno, rastućeg uticaja društvenih mreža među osnovcima.
Projekat je predstavila Zorica Jocić, načelnica Školske uprave u Valjevu, pojasnivši ključne teme ovog projekta:
” Projektom je obuhvaćeno više tema i to su raspoznavanje vrsta i oblika diskriminacije, razvijanje saosećajne komunikacije, pomoć drugima u nevolji, nenasilna komunikacija, kao i teme za bezbedno ponašanje dece u vanrednim situacijama i u saobraćaju. Deca će dobiti sve neophodne informacije kao i podršku stručnjaka u problematičnim situacijama. Projekat se realizuje iz dva dela, za učenike petog i sedmog razreda u prvom polugodištu i za šesti i osmi razred u drugom polugodištu ove školske godine. Predviđeno je da oni učestvuju u radionicama o nenasilnom ponašanju u životu i u virtuelnom svetu. Drugi deo projekta  je za osnovce nižih razreda, odnosno, od prvog do četvrtog, a radi se o bezbednosti dece u vanrednim situacijama i u saobraćaju. Danas smo sa decom u Prvoj osnovnoj za vreme školskog odmora da ukažemo na bezbedno ponašanje na ulici. Napominjem da u ovoj školskoj godini u Valjevu imamo 39 prvaka više nego lane, sada ih je 773. Brinućemo zajednički sa školama da nam deca budu bezbedna, kako u školi, tako i na ulici.”
Načelnik Policijske uprave Vlada Jerinić pozvao je đake i nastavnike, ali i građane, da odmah obaveste školskog policajca ili  dežurnu sližbu MUP-a, ukoliko primete ponašanje koje narušava bezbednost.
” Pored toga što Policijska uprava obezbeđuje sigurnost dece u školama , od 1.septembra su pojačani kontrola i regulisanje saobraćaja u blizini škola. Do sada je otkriveno 470 prekršaja, od toga 36 težih. Konkretno, u blizini Sedme osnovne otkriven je vozač motornog vozila sa 2, 11 promila alkohola u organizmu, zbog čega je dobio zatvorsku kaznu od 29 dana i 220 hiljada dinara novčane kazne. Nije cilj da delujemo isključivo represivno, već da edukujemo đake kroz preventivne aktivnosti. “- rekao je Jerinić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *