PROJEKTI NARODNOG MUZEJA “PROŠLI” NA KONKURSIMA MINISTARSTVA KULTURE ZA 2023.

Gradske vesti
Pet projekata Narodnog muzeja u Valjevu podržano je na konkursima Ministarstva kulture i informisanja za 2023.godinu sa 4 miliona i 315 hiljada dinara. Odobreni projekti su u kategorijama  muzejskog, arheološkog, nepokretnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa, potvrdila je za naš portal Jelena Nikolić Lekić, direktorka Narodnog muzeja.
” Svi projekti su od velikog značaja za Narodni muzej i Grad Valjevo, jer upotpunjuju muzejsku i turističku ponudu Valjeva. Za projekat Prezentacija bedema sa palisadom i prostora oko Kule Nenadovića, odnosno, za rekonstrukciju nekadašnjeg šanca dužine oko 30 metara sa palisadnim bedemom i velikom drvenom kapijom nadležno ministarstvo je izdvojilo milion i 700 hiljada dinara. Ovaj projekat je vredan 6 miliona dinara, ostatak novca obezbediće Narodni muzej uz podršku Grada. Nosilac projekta je Đorđe Đenić, arheolog Narodnog muzeja a uključeni su i Milan Veselinović, Radivoje Arsić, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i arhitekta Tihomir Dražić u svojstvu stručnog nadzora realizacije ovog projekta. Radovi bi trebalo da počnu u septembru i da budu završeni do kraja novembra ove godine. Valjevo će dobiti lepo uređen prostor oko Kule Nenadovoća, jer će ta kulturno-istorijska celina biti zaokružena rekonstrukcijom bedema sa palisadom i pristupnim stazama.”-rekla je Jelena Nikolić Lekić.
Za projekat Inovacije stalne postavke u Kuli Nenadovića nadležno ministarstvo je izdvojilo 900 hiljada dinara. Po rečima direktorke, od otvaranja Kule za posetioce 2011.godine, u Muzeju su odlučili da stalnu postavku na prvom spratu Kule upotpune novim sadržajima uz pomoć kolega iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.
Ministarstvo kulture podržalo je sa 315 hiljada dinara arheološki projekat Gradina Vragočanica i njen odnos prema rudnim ležištima bakra u neposrednoj okolini. Nosioci projekta su arheolog Đore Đenić i dr Vojislav Filipović, viši naučni saradnik Arheološkog instituta u Beogradu.
Projekat Pristupačnost stalne postavke Narodnog muzeja Valjevo slabovidim i slepim osobama, u oblasti muzejskog nasleđa, podržan je sa 800 hiljada dinara, a nosilac je muzejski savetnik etnolog Gordana Pajić. Ona je i zadužena za projekat Istraživanje vodeničarskog zanata u Srbiji, u kategoriji nematerijalnog kulturnog nasleđa, vredan 600 hiljada dinara.
” Svi projekti za koje smo konkurisali su nam veoma značajni. Zahvaljujući Ministarstvu kulture ali i podršci Grada i razumevanju gradonačelnika Lazara Gojkovića, sve planirano realizovaćemo u ovoj godini, čime ćemo upotpuniti i obogatiti muzejske sadržaje za sve naše posetioce, kako za sugrađane tako i sve one koji posećuju Valjevo.”-istakla je Jelena Nikolić Lekić.
/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *