Prošireno Novo groblje u Valjevu

Gradske vesti

Zbog popunjenosti postojećih kapaciteta na Novom groblju Grad Valjevo je otkupio novu parcelu površine oko dva hektara i predao na upravljanje JKP “Vidrak”.

Kako saznajemo iz JKP”Vidrak”Valjevo pripremljena je površina od jednog hektara svojoj nameni sa kojom su dobili prostor od 1.500 novih grobnih mesta.

„Završeni su radovi na uređenju zemljiša za sahranjivanje u površini od jednog hektara, uradili smo nivelaciju terena, posekli postojeća stabla , korovske biljke i sve to odvezli na deponiju. Nakon uređenja terena na pomenutoj parceli potrebno je uraditi infrastrukturu, što podrazumeva prilazne puteve oko parcela, proširenje vodovodne mreže, odnosno postaviti česme, kao i električnu mrežu, zasaditi nove sadnice drveća pored ulica. Za sledću godinu planiramo kompletno uređenje i preostalog hektara otkupljene parcele”, rekla je direktorka JKP „Vidrak“ Ksenija Badem i dodala da na trenutno pripremljenom prostoru, po nekoj proceni ima mesta za sahranjivanje u naredne četiri godine.

Po njenim rečima Odlukom o sahranjivanju i grobljima JKP „Vidrak“ je povereno na upravljanje šest grobalja i to: Novo groblje, Kličevačko ,Gradačko, Poparsko, Gorićko i Boričevačko groblje.

„Pre pet godina na Gradskom veću je razmatrano stanje na valjevskim grobljima i tom prilikom se moglo čuti da su groblja koja su poverena vršiocu komunalne delatnosti na upravljanje teška za održavanje. Razlog za to je činjenica da su u periodu pre poveravanja na upravljanje grobalja građani bez ikakvog plana i posebnih projekata formirali parcele pri čemu se nije posebno vodilo računa o razmaku između redova i između grobnih mesta što je uslovilo otežane uslove za sahranjivanje i održavanje grobnih mesta. Većina grobalja su prostorno popunjena izuzev Novog groblja koje se periodično, eksproprijacijom proširuje usled povećanog broja umrlih u periodu od 2020. do 2022. godine. Groblja koja su prostorno popunjena, izuzev Novog groblja, specifična su u pogledu konfiguracija terena, kao, na primer, Poparsko groblje koje je stenovito, dok je kod ostalih grobalja velika većina grobnih mesta zauzeta ili pod zakupom od strane nosioca prava korišćenja“, navela je direktorka Vidraka i napomenula da je održavanje grobalja intenzivirano u letnjim mesecima usled porasta vegetacije.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *