PROSLAVA BOŽIĆA

Srpska pravoslavna crkva sa vernicima slavi Božić, najradosniji hrišćanski praznik, u spomen na rođenje Isusa Hrista. Proslavi Božića prethode Badnji dan i Badnje veče, koji se praznuju u domu i u crkvi.

U hramu Vaskrsenja Gospodnjeg, u prisustvu velikog broja vernika, vladika valjevski Isihije služio je bdenije na Badnje veče, uz sasluženje više valjevskih sveštenika. Svečano je osveštan badnjak, mlado hrastovo drvo koje je, uz pevanje Božićnog tropara, svečano izneseno iz hrama u portu, gde je služen obred nalaganja badnjaka. Prema drevnom običaju badnjak se pali uoči praznika objavljujući radost Hristovog rođenja.

U prazničnoj besedi vladika Isihije podsetio je na značaj dolaska Hrista na svet i njegovu jevanđeosku ulogu u životu svakog vernika.

” Isus Hristos se rodio kao čovek, kao jedan od nas, iako je bio bog. Prošao je sve životne cikluse, od rođenja do krsne smrti. Došao je na svet zbog nas i duhovno nas uzdigao do božanske veličine. Paljenje badnjaka je naš srpski običaj, koji nas vraća u Vitlejemsku pećinu, na mesto gde se Isus Hristos rodio kao Bogomladenac da bi nam doneo mir i radost.Neka njegova ljubav ugreje naša srca i neka je svima blagosloveno Badnje veče kao i Božić”.

U kulturno-umetničkom delu programa u crkvenoj porti, u okviru manifestacije “Božićno seoce”, koncerte se priredili Dečji crkveni hor i Kamerni hor “Emanuil” sa dirigentkinjom Vanjom Urošević. Tradicionalno je priređen i raskošan vatromet.

Ponoćne liturgije služene su u crkvi Pokrova presvete Bogorodice i u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg, gde je služio vladike Isihije sa sveštenstvom, čime je i zvanično počelo trodnevno praznovanje Božića. Drugog dana praznika, koji je posvećen Bogorodici u znak zahvalnosti što je rodila Isusa Hrista, svečana arhijerejska liturgija biće služena u manastiru u Leliću od 8:30.

/redakcija/

Total
0
Shares
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Related Posts