PRVA HRAMOVNA SLAVA NOVE CRKVE U DONJEM TAORU

Gradske vesti
Novoizgrađena crkva u Donjem Taoru proslaviće prvu hramovnu slavu u četvrtak, 13.jula na praznik Sabora svetih dvanaest apostola, u narodu Pavlovdan. Za kraće od pola godine, kako su u februaru osveštani temelji i ozvaničen početak izgradnje, nova crkva je podignuta, izgrađen je zvonik, urađene su pristupne staze a sada je u toku unutrašnje opremanje i izrada živopisa. Čast da bude prvi domaćin hramovne slave pripala je meštaninu Milošu Jeftoviću, predsedniku Crkvenog odbora u Donjem Taoru.
Ktitori taorske crkvi su bračni par Krstajić iz Subotice, koji polovinu godine provode u selu podno Malog Povlena. Slađana Krstajić je ktitorka i “portparol” ovog zamašnog poduhvata. Ona je, u dogovoru sa suprugom,  još pre petnaest godina odlučila da ravničarsku panoramu upotpuni brdsko-planinskim pogledom i da okusi život na 1000 metara nadmorske visine. Naselivši se u ovom živopisnom predelu začudila se, kako kaže , da Donji Taor nema bogomolju, jer u ravnici svako selo ima crkvu. Manje je poznato da, prema teritorijalnoj eparhijskog podeli, ovo selo pripada žičkoj eparhiji, sa najbližim crkvama u Makovištu i Ražani, koje nisu blizu, posebno zimi.
Zamisao bračnog para Krstajić da izgrade crkvu u selu naišla je na odobravanje meštana, kojih je malo oko 130, ali su uglavnom složni. Osnovano je Udruženje “Taorski hram”, a parcelu povšine 20 ari za izgradnju crkve je poklonio meštanin Dragoljub Jovanović.Počelo je sa izradom idejnog projekta, pribavljanjem svih potrebnih građevinskih dozvola do ravnjanja terena i nabavke građe, sve sa blagoslovom vladike žičkog Justina (Stefanovića). Temelji su osveštani 12.februara na praznik Sveta tri jerarha i otada se ubrzano radilo na izgradnji, mada su česte i obilne kiše ovog proleća usporavale majstore. Slađana Krstajić ističe ogroman doprinos meštana, ne samo novac uplaćivan Udruženju, već i donacije u građevinskom materijalu i dobrovoljan rad, zidarski, tesarski i svaki drugi, koji je bio potreban. Ona ne želi da govori ni o okvirno utrošenom novcu u ovu bogomolju, ali ističe da je svima zahvalna na razumevanju i pomoći a da je, kako kaže, najvažnije da se selo oko ovog poduhvata udružilo. Mišljenja je da će, uz Taorska vrela, i nova crkva privući turiste iz svih krajeva. A najveća je korist, kako kaže, što će meštani imati lepo mesto za okupljanje i proslave verskih praznika. Kako ističe, posebno to znači meštankama Donjeg Taora koje, zbog domaćih poslova u kući, na njivi ili u štali, retko kad mogu da odu u varoš.
Prema zamisli Slađane Krstajić, crkva je arhitektonski u vizantijskom stilu, sa krstom u osnovi i tri apside. Obložena je sigom, koje u ovom kraju ima u izobilju. Površina unutrašnjosti je 40 kvadratnih metara. Nedaleko od nove crkve su ostaci ranovizantijske bogomolje, otkriveni pre četiri godine, baš na imanju predsednika Crkvenog odbora Miloša Jeftovića. Nedovno je počelo freskopisanje unutrašnjosti crkve, koje rade mladi umetnici Marija Gospavić iz Lelića i Milan Inić iz Beograda. Tek sa izradom ikonostasa, bogomolja će i zvanično posetiti vladika žički Justin i odslužiće prvu arhijerejsku liturgiju.
Ktitori Krstajići i meštani prvi put slave Pavlovdan u svojoj crkvi u četvrtak, 13.jula. Mogu da budu ponosni na sve što su u kratkom vremenu postigli da bi najzad imali svoju bogomolju. Očekuju veći broj gostiju a dolazak na slavlje su potvrdili i predstavnici gradskog rukovodstva Valjeva. Donji Taor je sa oko 130 meštana i 40 do 50 domaćinstava  najudaljenija mesna zajednica na teritoriji grada Valjeva. Razdaljina je oko 40 kilometara po rđavim putevima. Za sada je sredstvima Grada asfaltirano 800 metara puta, što nije dovoljno. A dobar put je preko potreban, jer Donji Taor ima sve uslove za razvoj turizma, čemu su meštani posvećeni uz svoje svakodnevne poslove. Turisti dolaze da posete Taorska vrela, Taorski grad, izvore i rečice, da beru lekovito bilje i sremuš ali, bilo bi ih mnogo više, kada bi im dobri putevi olakšali dolazak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *