PRVE PRIJAVE U VALJEVU NA PLATFORMU eAGRAR

Gradske vesti
Nekoliko poljoprivrednika se već prijavilo u Poljoprivrednu savetodavnu i stručnu službu (PSSS) u Valjevu na informacioni sistem eAgrar, koji je ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pokrenulo polovinom januara u cilju da oko 450.000 registrovanih gazdinstava pređe na digitalno vođenje posla, što bi im omogućilo da za kraće vreme dobiju podsticaje.Ovaj elektronski portal omogućiće poljoprivrednicima i da pristupe podacima o svom gazdinstvu, podnose elektronske zahteve za upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava, pa čak i da samostalno menjaju podatke u slučajevima promena u poslovanju. Uspostavljanjem eAgrara omogućeno je brže odobravanje zahteva i isplate podsticaja u Upravi za agrarna plaćanja. To poljoprivrednicima praktično znači uštedu vremena i novca za pribavljanje dokumentacije, kao i efikasniji rad nadležnih službi.
O načinu prijave na platformu eAgrar za naš portal govori Svetislav Marković, direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Valjevu.
” Ministarstvo poljoprivrede je prepoznalo potrebu da se dosadašnji način evidencije gazdinstava promeni, kao i da se ubrza prijem zahteva koji poljoprivredni proizvođači upućuju ministarstvu, odnosno, Upravi za agrarna plaćanja. Dva su načina prijave na platformu eAgrar. Poljoprivrednici koji koriste pametan mobilni telefon treba da dođu u našu službu ili da na šalteru pošte besplatno preuzmu elektronski identitet. Oni poljoprivrednici koji ne posuduju pametne mobilne telefone treba da preko čipovane lične karte izvade kvalifikovani elektronski sertifikat. Dogovorili smo se sa svim predstavnicima lokalnih samouprava da naši službenici učestvuju u radu poljoprivrednih kancelarija u Lajkovcu, Ubu, Ljigu, MIonici i u Osečini, kao i u većim mesnim zajednicama. Kad poljoprivrednici steknu elektronski identitet naši službenici ga uvode u bazu podataka kao korisnika platforme eAgrar.”
“Mnogobrojne su prednosti korišćenja novog informacionog sistema”, kaže direktor i navodi primer:” Svi poljoprivredni proizvođači koji prodaju deset i više jagnjadi otkupljivaču dobijali su otkupni list i kopiju veterinarskog uverenja. U prethodnom periodu poljoprivrednik je morao u određenom periodu godine da dođe u PSSS da podnese pisani zahtev, koji se poštom slao Upravi za agrarna plaćanja. Sada to više nije potrebno, jer poljoprivrednik sam može da unese neophodne podatke, da podnese zahtev za subvencije i da elektronski posluje. Odlike ovog sistema su brzina, transparentnost i minimalizovanje grešaka, koje su se često događale.”
Velika prednost je i mogućnost izmene podataka. U slučaju prodaje ili kupovine zemljišta i stoke, kao i promene gajenih kultura na određenim površinama, poljoprivrednik može da pristupi aplikaciji i da unese odgovarajuće podatke. Svakako, službenici PSSS- a biće uvek na raspologanju poljoprivrednicima u unosu i kontroli podataka.
Prvi korak do platforme eAgrar je registracija, što nije mnogo složeno, s obzirom na to da će poljoprivrednim proizvođačima biti omogućen brži upis ili obnova registracije gazdinstva, potom promena podataka u registru gazdinstava, kao i brže odobravanje zahteva i isplate podsticaja.
/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *