PRVI FESTIVAL RAKIJE I VINA- NASTAVAK DOGODINE

Gradske vesti
Valjevski kraj je poznat po dobroj rakiji, ali ne zaostaje ni proizvodnja vina. Valoviti predeli na nadmorskoj visini od 200 do 300 metara, dovoljno sunčanih dana godišnje i odgovarajuće zemljište, dobri su za gajenje vinove loze, a nebrojeni šljivici u visinskim predelima su proslavili valjevsku rakiju. To su dovoljni razlozi da se vinarijama i destilerijama iz Kolubarskog okruga i šire, ukaže pažnja, jer su mnogi od njih već ovenčani sajamskim priznanjima u zemlji i regionu.
Novost u programu ovogodišnjih “Tešnjarskih večeri” je prvi “Festival rakije i vina”, održan 9.avgusta, zalaganjem Turističke organizacije Valjevo (TOV) i uz pomoć Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Valjevu (PSSS). Na platou ispred Centra za kulturu priređeno je predstavljanje 14 destilerija i 11 vinarija uz koncert MIloša Radovanovića i Randevu-bend, koje je privuklo mnogobrojnu publiku, ljubitelje vina i rakije, ali i sve zainteresovane za potpuno nov program na Letnjem festivalu.
Po rečima Ane Marković, direktorke TOV-a, ovo je prvi put u Valjevu da se ugledni proizvođači vina i rakije predstave široj publici, a ne samo uskom krugu poznavalaca.
” Uspeli smo da na jednom mestu okupimo više cenjenih vinarija i destilerija, ne samo iz bliže okoline Valjeva, već i iz Kruševca, Lazarevca, Ljiga i Osečine. Težili smo tome da ih učinimo “vidljivim”  publici i gostima “Tešnjarskih večeri” kao mogućim potrošačima. U izboru proizvođača pomogla nam je PSSS. Predstavili smo vinarije “Jelić” iz Bujačića, “Pusula” iz Mionice, “Gradina” iz Mrčića, “Andrić” iz Joševe, “Legat Đurđevića” iz Mionice, “Valčić” iz Uba, “Dimitrijević” iz Ljiga, “Milinović” iz Babine Luke, “Milojević” iz sela Zeoka kod Lazarevca a predstavljena je i vinarija “Rubin” iz Kruševca. Festival je pokazao da, iako je rakija šljivovica više zastupljena u proizvodnji i konzumaciji, sve više je onih, naklonjenijih vinima i osvedočenim ukusima i mirisima šardonea, sovinjona, hamburga i kabernea. Naše podneblje je, moglo bi se reći, idealno za vinogradarstvo i mnogi proizvođači, koji su pre 15 ili 20 godina zasadili prve vinograde, danas su poznati vinogradari i prozvođači vina sa nagradama na mnogim sajmovima hrane i pića. Predstavili smo i poznate proizvođače rakije, destiletije “Vesić” iz Valjeva, “Čedinu rakiju” iz Rađevog Sela, “Gold N” iz Gole Glave, “Srpsko zvono” iz Gornje Bukovice, kao i destilerije “Belić”, “Spasenić”, “Damnjanović”, “Radović”, “Srećković” iz Mionice i “Pevac” iz Kragujevca. Cilj nam je da promovišemo vredne domaćine, koji su uložili ogroman rad i trud u  prozivodnju rakije i vina i postigli visok kvalitet svojih proizvoda, što su stručnjaci ocenili i nagradili. Na nama je da ubuduće ukažemo više pažnje svim proizvođačima i omogućimo im promocije za bolji plasman na tržištu.”-kaže za naš portal Ana Marković.
Prvi “Festival rakije i vina” imao je i muzičku i igračku “pratnju”- koncert Miloša Radovanovića i nastup folklornog ansambla “Abrašević”. Tako je degustacija odabranih vina i rakija protekla u pravom raspoloženju, kako prozvođača tako i mnogobrojne publike. Turistička organizacija Valjevo je prvim “Festivalom rakije i vina”, kako odzivom vinarija i destilerija, tako i posećenošću, najavila da sledi nastavak na svim budućim “Tešnjarskim večerima”.
/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *