PSI LUTALICE SU ODGOVORNOST SVIH NAS

Gradske vesti
U nedavnom saopštenju Pokreta obnove Kraljevine Srbije navodi se da u Valjevu postoji veliki broj pasa lutalica i da , kako navode, ukoliko se nešto ne preduzme, pitanje je vremena kada bi neko mogao da strada, podsećajući na tragediju sa Kosmaja krajem prošle godine, gde je jedan građanin izgubio život u napadu nekoliko pasa.
Po rečima  direktorke JKP “Vidrak” Ksenije Badem, u čijem delokrugu je i Služba zoohigijene, problem pasa lutalica je aktuelan u većini opština i gradova u Srbiji i rešava se u saradnji sa lokalnom samoupravom, inspekcijskim organima i udruženjima za zaštitu životinja. Ona ističe i važnost komunikacije sa građanima, koji javljaju lokacije na kojima su uočeni čopori, što neretko stvara problem hvatačima pasa, jer psi za kratko vreme promene mesto okupljanja.
Na području Valjeva i Divčibara u prethodnoj godini uhvaćeno je i zbrinuto u Azil u Zlatariću 227 pasa, što je manje nego 2021. kada taj broj iznosio 306. Kapacitet Azila je 250 pasa, trenutno ih je zbrinuto 202, što ukazuje da je manje pasa lutalica na ulicama. Međutim, u 2022. podneta su 303 tužbena zahteva zbog ujeda pasa, što je više nego u 2021. kada je bilo 248 sporova a isplaćena odšteta iznosila oko 21 i po milion dinara. U prethodnoj godini, po rečima Ksenije Badem, na osnovu odštete isplaćeno je oko 14 miliona i 600 hiljada dinara, ali je naglasila da bi ta cifra bila i veća da nije bilo odlaganja suđenja kao i podnošenja žalbi na presude višim sudskim organima. Prosečan iznos po tužbi, rašunajući i sudske troškove,  iznosi oko 100.000 dinara, pa je lako izračunati štetu koju “Vidrak” trpi na godišnjem nivou. Taj novac bi, po rečima direktorke, bio uložen u obnovu voznog parka i u kupovinu kanti za smeće i kontejnera.
Na pitanje o mogućim zloupotrebama prijava za ujed pasa Badem kaže da se teško dolazi do dokaza, posebno u slučajevima vlasničkih pasa, koji nisu u evidenciji nadležnih službi. Takođe, ima i slučajeva da pojedinci  više puta podnose tužbene zahteve u kratkom vremenskom periodu.
Mnogima je u sećanju slučaj iz 2012. kada je pas lutalica izujedao sedmogodišnje dete u dvorištu jedne osnovne škole u Valjevu. Otuda su, po rečima direktorke, školska dvorišta, parkovi i dečja igrališta u prioritetu kontrole Službe zoohigijene. Po rečima šefa Službe Slaviše Rakić u prethodna dva meseca nije povećan broj prijava uočenih čopora lutalica.
/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *