PU “MILICA NOŽICA” i UFK”VALIS” NA ZAJEDNIČKOM ZADATKU

Gradske vesti
Predškolska ustanova “Milica Nožica” i UFK “Valis” nastavljaju saradnju u okviru nastave fizičkog vaspitanja za decu predškolskog uzrasta, započetu prošle jeseni. Stručno-pedagoški tim “Valisa” je prošle godine prvi put organizovao nastavu u Domu sporta “General Svetomir Đukić” i u prostorijama obdaništa za predškolce iz deset valjevskih vrtića. Utisci profesora fizičkog vaspitanja su da deca uživaju u časovima kao i da, pre polaska u osnovnu školu, prihvate i nauče osnove ponašanja u nastavi, od stajanja “u vrsti” do poštovanja pedagoga. Časovi su prilagođeni predškolskom uzrastu i uglavnom se baziraju na različitim rekreativnim i zabavnim sadržajima.
Po rečima Milana Radovića, direktora PU “Milica Nožica”, u ovoj ustanovi se trude da deci omoguće raznovrsne podsticaje za pravilan rast i razvoj.
” Prethodne godine smo prvi put realizovali nastavu fizičkog vaspitanja za predškolce i deca su bila zadovoljna. Trudili smo se da kreiramo okruženje koje decu podstiče na igru i istraživanje, koristeći sve raspoložive resurse lokalne zajednice, kako prostorije naše ustanove tako i prostor Doma sporta. Zato smo, u okviru godišnjeg Plana rada, odlučili da nastavimo saradnju sa UFK “Valis”. Predškolci iz svih vrtića biće u prilici da sa svojim vaspitačima i profesorima fizičke kulture učestvuju u sportskim sadržajima. Kroz motoričke aktivnosti pod nadzorom profesora deca će moći da grade zdrave navike i razvijaju svest o značaju fizičkih aktivnosti za zdravlje. U savremenim uslovima života potreba dece za fizičkim aktivnostima je još izraženija, što potvrđuju i roditelji, koji su podržali ovaj program u Savetu roditelja a i kroz pojedinačne saglasnosti da se deca u njega uključe. Nadamo se da će ovaj program postati jedna od specifičnosti kao doprinos kvalitetu podrške koju PU “Milica Nožica” pruža mališanima.”- kaže Radović.
Dok u Ministarstvu prosvete još uvek razmatraju mogućnost da se u osnovnim i srednjim školama poveća nedeljni fond časova fizičkog vaspitanja, u valjevskoj Predškolskoj ustanovi i u “Valisu” već pripremaju buduće školarce za odgovoran pristup fizičkoj kulturi i brizi o zdravlju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *