Radionica na temu: Efekti klimatskih promena na urbano zdravlje u Valjevu

Gradske vesti

Grad Valjevo će biti predmet transdisciplinarnog projekta urbane regeneracije, koji će uključiti nastavnike i učenike sa Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta, građane, administratore, lokalne profesionalce i druge aktere u procesu zajedničkog dizajna koji će se završiti u prvoj polovini aprila (scenario razvoja), polovinom maja (dizajn) i krajem juna (finalni elaborat) 2023. godine.

Tim povodom, održaće se radionica  u petak, 24. marta 2023. godine u Gradskoj upravi Valjeva, kojoj će pored nastavnika, saradnika i učenika sa Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta, prisustvovati i građani, predstavnici lokalne samouprave i javnih institucija, privatnih preduzeća i mnogi drugi. Na radionici će se raspravljati o efektima klimatskih promena na urbano zdravlje u Valjevu i mogućnostima prevazilaženja uočenih problema. Rezultati zaključka ove radionice biće osnov za izradu varijanti scenarija razvoja ka željenoj budućnosti, koje će početkom aprila, sredinom maja i krajem juna biti predstavljeni učesnicima radionice i diskutovati sa njima u cilju unapređenja predloženih rešenja.

Klimatske promene, gradovi, zajednice i jednakost u zdravlju (CliCCHE) je Erazmus+ evropski projekat koji ima za cilj da razvije i testira nova iskustva u nastavi i učenju na tehničkim fakultetima evropskih univerziteta u cilju poboljšanja znanja o strategijama prilagođavanja na klimatske promene i za ublažavanje uticaja na zdravlje ljudi u okviru projekata urbane regeneracije.

CliCCHE partnerstvo okuplja četiri akademska partnera, istraživački centar i četiri grada iz Italije, Kipra, Portugala i Srbije: Univerzitet Kamerino – Italija, Univerzitet u Beogradu, Nacionalni istraživački savet – Rim, Kiparski institut – Nikozija, Univerzitetski institut iz Lisabona, Portugal i pridruženi gradovi, San Benedeto del Tronto, Lisabon, Portugal, Kipar, među kojima je i Grad Valjevo.

Takođe, u periodu septembar – oktobar 2023. godine, zakazana je izložba – konferencija na temu SOS AIR – prilagođavanje klimatskim promenama i kvalitet života u gradovima, u kojoj će se dati maksimalna vidljivost projektima izgrađenim na osnovu lokalnih radionica u Valjevu.

/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *