RADIONICA O BEZBEDNOSTI DEČJIH IGRALIŠTA

Gradske vesti

U Regionalnoj privrednoj komori Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga održana je radionica na temu bezbednosti dečjih igrališta, o čemu je govorio Zoran Bakić, predsednik Posebne radne grupe Sektora za kvalitet i bezbednost proizvoda Ministarstva privrede Republike Srbije.

Najavljeno je usvajanje novog Pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta do kraja ove godine koji će obuhvatiti i igrališta u zatvorenim prostorima – dečjim igraonicama, tržnim centrima, aerodromima…

Ministarstvo privrede je tokom 2018. godine donelo tehnički propis u cilju regulisanja oblasti bezbednosti dečjih igrališta na otvorenom prostoru, kroz Pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta. Ovm pravilnikom propisani su bitni zahtevi za zaštitu zdravlja i bezbednosti koji se odnose na potrebne površine i opremu za javna dečja igrališta, postupci ocenjivanja usaglašenosti, sadržina tehničke dokumentacije, sadržina deklaracije o usaglašenosti kao i drugi zahtevi i uslovi koji moraju biti ispunjeni pri upotrebi dečjih igrališta. Kako su u implementaciji Pravilnika i nadzora nad radom imenovanih tela identifikovane tačke koje izazivaju najviše nedoumica među svim zainteresovanim stranama, u saradnji Ministarstva privrede i Privredne komore Srbije, održava se niz radionica namenjenih proizvođačima, uvoznicima i zastupnicima opreme i podloge za dečija igrališta. Pored privrednih subjekata, u radu radionica učestvuju i predstavnici lokalnih samouprava zaduženi za javne nabavke, komunalne službe – inspekcije, imenovana tela, predškolske ustanove, kao i druge zainteresovane strane koje primenjuju Pravilnik.

Glavna tema radionice bilo je raščlanjivanje obaveza privrednih subjekata u delu Pravilnika koji se bavi ocenjivanjem usaglašenosti, sačinjavanjem i sadržajem Deklaracije o usaglašenosti. Takođe, razmatrane su i vrste seretifikata koje je prepoznao Pravilnik: šta je sertifikat o pregledu tipa, šta je sertifikat o usaglašenosti proizvoda, koje su sličnosti i razlike između uvoznika, distributera i zastupnika.

Učesnici radionice imali su priliku da kroz interaktivu komunikaciju rasprave brojne nedoumice i nejasnoće u primeni Pravilnika koji treba da uvede red u ovoj oblasti i standardizuje kvalitet opreme i podloge na dečjim igralištima u cilju postizanja najviših bezbednosnih zahetva u savremenoj praksi. Takođe, jedan od razloga pokretanja kampanje organizovanja radionica na ovu temu su i planirane aktivnosti tržišne inspekcije Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine u kontroli bezbednosti opreme i podloga za dečija igrališta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *