Radovi JKP „Vodovod“ Valjevo u punom jeku

Gradske vesti Najnovije vesti

Lepi vremenski uslovi poslužili su JKP „Vodovod“ Valjevo da radi punim kapacitetom. Trenutno se radi rekonstrukcija vodovodne mreže u gradskim ulicama, a najveći radovi u ovoj godini, izgradnja vodovodne mreže u selu Žabari, polako se bliže kraju. Nakon urađenih 4 kilometra cevi, preostao je još jedan kilometar vodovodnih cevi do postojeće crpne stanice i potom kilometar do rezervoara.

“Stižemo da sve uradimo pre samog rezervoara, koji je planiran za sledeću godinu. Zahtevan posao, teren je nezgodan, dosta je kamenito i samim tim to malo i usporava samu izgradnju vodovodne mreže. Prva faza je 6 km, uradili smo 4 km. Druga faza je prevezivanje korisnika sa Krčmara, nakon što se pusti voda i uradi rezervoar u Žabarima. Korisnici sa Krčmara su se do sada snabdevali vodom sa Mioničkog vodovoda i postaće naši korisnici. Imali su dosta problema u toku godine, velikih poteškoća sa vodosnabdevanjem, nisu imali vode i po nekoliko dana, kao i seoki vodovod Žabare. Kada se ti svi radovi završe sa izgradnjom rezervoara i cevovodom, neće više imati nikakvih problema sa vodosnabdevanjem. Snabdevaće se gradskom pijaćom vodom. Takođe, u toku je realizacija projekata za crpnu stanicu Bujačić i izgradnju, a tokom sledeće godine će se raspisati javna nabavka za izgradnju rezervoara u Žabarima.  Crpni vodovod u Žabarima sastojaće se od jedne crpne stanice koja se nalazi u Bujačiću i rezervoara i crpne stanice za korisnike koji će biti prevezani sa Krčmara. Kapacitet rezervoara je 250 kubika“, naglasio je direktor  JKP „Vodovod“ Valjevo Ivan Filipović.

JKP „Vodovod“ Valjevo trenutno radi vodovodnu mrežu u više gradskih ulica, među kojima su Kalamegdanska, Suvoborksa,  Kordunaška, a završena je vodovodna mreža u Ulici Gorana Selakovića, Majora Ilića i Ljube Kovačevića.

“Radili smo Kalemegdansku uicu, privode se kraju radovi u toj ulici, gde imamo nekih 20 priključaka fi 110 na 800 m i fi 32 na 100 m. To je rekonstrukcija gradske vodovodne mreže. Kada je građena nije postavljen adekvatan cevovod, cevi nisu zadovoljavajućeg promera, a samim tim u letnjim mesecima imali su velikih poteškoća sa vodosnabdevanjem. Sa ovom rekonstrukcijom rešiće se problem u vodosnabdevanju . Grad je za ovu investiciju opredelio 4.800.000 dinara, a takođe smo opredelili za Kalemegdansku ulicu za jedan krak 3,5 miliona dinara da se kompletno taj potez reši i da nemamo problema sa vodosnabdevanjem. Ušli smo i u Suvoborsku ulicu, jedan krak fi 110 u dužini od 400 m, u vrednosti od 1,5 miliona dinara, kao i sa Kalemegdanskom ulicom, neadekvatna vodovodna mreža .Tu je Grad uradio i kanalizaciju, a izvođač radova je “Auto transport”. Nakon toga smo ušli u Ulicu Gorana Selakovića, koju smo završili. Ta ulica je bila dosta zahtevna, tu je bila rekonstrukcija vodovodne mreže, a Grad je opredelio 1,5 miliona dinara. Iz sopstvenih sredstava uradili smo Ulicu Majora Ilića u MZ Gradac u dužini od 200 m. Tu ulicu očekuje asfaltiranje .U nekoj komunikaciji sa Odeljenjem za infrastrukturu, gledamo da gde oni asfaltiraju, ukoliko je problematična mreža, da ujedno i rekonstruišemo mrežu”, naglasio je Filipović.

Grad Valjevo je za Ulicu Ljube Kovačevića opredelio 7,5 miliona dinara. Nakon što je u toj ulici skinut asflat, ustanovljeno je da je potrebno pre aflastiranja da se rekonstruiše kompletna vodovodna mreža.

“Ušli smo u proces nabavke cevi, u tom trenutku je bilo jako velikih problema na tržištu od naših dobavljača i nismo mogli da dobijemo cevi u kratkom periodu, tako da iz tog razloga je došlo do tih pomeranja i čekanja. Što se tiče “Vodovoda”, uvidom u dokumentaciju i pregledom građevinskih dnevnika, može se ustanoviti da smo radove koji su bili ugovorom predviđeni na 60 radnih dana ,završili za 28 dana. Tako da je to sve bila medijska manipulacija i neka priča koja nema veze sa realnošću. Ali smo dobili ulicu koja služi za primer i na opšte zadovoljstvo ljudima koji tu žive, ali i nama kao stanovnicima ovog Grada. Urađen je 51 priključak, kao i jako ozbiljna  i kompleksna podzemna instalacija”, rekao je Ivan Filipović.

U toku su radovi u Kordunaškoj ulici , za koju je Grad opredelio 3 miliona dinara, a planirani kraj radova je do kraja građevinske sezone. Prema rečima direktora JKP „Vodovod“ Valjevo, u planu je i završetak radova u Ulici Bogdana Bolte i Palih boraca, za koje je Grad Valjevo opredelio po 1,5 miliona dinara za obe ulice.

B.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *