Рак грлића материце – рак који можемо спречити

Gradske vesti

У току је Европска недеља превенције рака грлића материце, од 23. до 29. јануара. Болест је стопостотно излечива ако се на време открије, што указује на важност превенције и редовних прегледа. У том контексту је и овогодишњи слоган: „ Рак грлића материце – рак који можемо спречити“. Од средине 2022. године у Србији је на располагању и ХПВ вакцина, као најефикаснија заштита од Хуманог папилома вируса, узрочника тумора грлића материце.

Традиционaлно се тим поводом ваљевској јавности обратио и др Милан Мирковић, начелник Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља Ваљево. Подсетио је да је рак грлића материце на трећем месту по заступљености у Србији, после карцинома дојке и плућа; да годишње у Србији оболи око 1.500 жена, а око 500 изгуби живот.

– Уколико се на време открије ова болест је стoпроцентно излечива, а да би се открила неопходни су редовни превентивни прегледи. Од 2013. служба Гинекологије ДЗ Ваљево, заједно са 25 служби широм Србије, спроводи национални скрининг. Пацијенткиње позивамо на прегледе и подаци се достављају Канцеларији за скрининг Министарства здравља. Последње две, две и по године имали смо пандемијски период када је смањена фрекфенција прегледа, али у постковид периоду очекујемо да ће поново учестати, што се већ види по заинтересованости и јављању пацијенткиња. Међутим, када смо радили прегледе самоиницијативно и у склопу националног скрининга Ваљево није могло да се похвали добрим одзивом – отприлике је то била једна петина.

Познати су и узрочници обољења: на првом месту то је Хумани папилома вирус, чије присуство се  установљава Папаниколау тестом у комбинацији са колпоскопским прегледом, односно узимањем бриса и његовом микроскопском анализом. Од продирања вируса у организам до развоја тумора некада може проћи 10 до 12 година, што такође указује на значај периодичних гинеколошких прегледа.

– То је врло инфективан вирус, који се лако преноси и познато је 200 серотипова ниског, средњег и високог онкогеног потенцијала. Када продре у организам тешко га је утврдити, може живети у људском организму две године без икакве манифестације. Инфицирање ХПВ-ом не значи да ће се особа разболети, на угроженост утичу: промискуитет, односи без заштите, нарушен имунитет због основних болести, лош социјално-економски статус итд,  а зависи  и у ком моменту смо га „уловили“ приликом прегледа и одрадили даље процедуре. Проблем је што болест може бити врло прикривена, готово без симптома, због чега и јесте битна превенција. Али, у већини случајева иницијални симптоми могу бити крварења између менструација или неуредна менструална крварења, затим крварење после односа, бол у малој карлици и крсном делу кичме…Када постоји било каква сумња, присуство болести може се дијагностиковати колпоскопским прегледом и узимањем Папа бриса. Ако се испостави да постоји нека промена узима се узорак ткива са регије и ради биопсија. Постоји градација тих промена и од тога зависи шта се даље ради: од мини операције до озбиљнијих захвата.

У многим државама света (тренутно се примењује у 110)  показало се да је ХПВ вакцина најефикаснија заштита од овог вируса и превенција тумора грлића материце, Примен аове вакцине код нас је почела у пролеће прошле године.

– У питању је Гардасил-9, која није обавезна него препоручена вакцина и даје се у амбулантама педијатрије и гинекологије. То је снажна рекомбинантна вакцина неинфективног карактера која ствара неутралишућа антитела, снажне ћелије имуног система (меморијске Б лимфоците), које стварају отпор приликом продирања тог вируса у организам. Давање ХПВ вакцина препоручује се пре ступања у полне односе, идеално је да то буде од 9 до 14 године живота. Може се дати и касније, али је заштита знатно мања. Према досадашњим истраживањима заштита је десетогодишња, колико дуго се отприлике и примењује, а подједнако се препоручује девојчицама и дечацима. Опет се не можемо похвалити одзивом – у нашој установи дато је око 190 вакцина. Велики проблем је отпор дела грађанства генерално према вакцинацији, поготово по питању Ковида, што свакако утиче и на одзив за ХПВ вакцину.

ХПВ вакцину о трошку државе за сада могу примити деца и млади узраста од 9 до 19 година.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *