Raspisan 31. poetski konkurs „Desanka Maksimović“ za najbolju zbirku pesama učenika srednjih škola i gimnazija

Gradske vesti

Valjevska gimnazija i Srpska književna zadruga po 31. put raspisuju poetski konkurs “Desanka Maksimović”, za najbolju zbirku pesama učenika srednjih škola i gimnazija, a u slavu naše velike pesnikinje.

USLOVI KONKURSA:
1. Pravo učešća na Konkursu imaju svi redovni učenici srednjih škola na teritoriji Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i svih dopunskih škola naših državljana u inostranstvu.
2. Zbirka treba da sadrži najmanje 30 pesama.
3. Radovi se šalju u jednom kovertu, u tri otkucana i posebno povezana primerka, svaki potpisan šifrom.
4. U poseban, manji koverat ubaciti upitnik, koji je sastavni deo ovog konkursa, zajedno sa potvrdom škole da je učesnik Konkursa redovan učenik. Taj manji koverat zalepiti, na njemu napisati istu šifru kojom su potpisane i zbirke i priložiti ga u veliki koverat sa tri primerka zbirke.
5. Zbirke treba da stignu na adresu: Valjevska gimnazija, 14000 Valjevo, Vuka Karadžića br. 3 (za Poetski konkurs) najkasnije do utorka, 25. aprila 2023. godine do 20 sati.
6. Rukopisi se ne vraćaju autorima.
7. Žiri 31. Poetskog konkursa „Desanka Maksimović“ radiće u sastavu: akademik Matija Bećković, pesnik; Dragan Lakićević, glavni urednik SKZ, književnik i mr Milena Milisavljević, profesor srpskog jezika i književnosti.
8. Stručni žiri dodeljuje Prvu, Drugu i Treću nagradu. Prva nagrada na konkursu
podrazumeva štampanje zbirke pesama. Na osnovu utiska o prispelim radovima, članovi žirija mogu dodeliti i najviše tri specijalne nagrade.
9. Rezultati konkursa sa spiskom imena finalista konkursa (dvanaest učesnika koji budu ušli u uži izbor) biće objavljeni na sajtu Valjevske gimnazije, a finalisti Poetskog konkursa će biti lično obavešteni najkasnije do petka, 5. maja 2023. g.
10. Finalisti konkursa i njihovi nastavnici će u utorak, 16. 05. 2023. g. biti gosti Valjevske gimnazije. Troškove prevoza snose škole učesnika Konkursa. Program počinje u 11 sati poetskim časom „Desanki u čast“ na Trgu pesništva u Valjevu, posle čega se u Brankovini dodeljuje Nagrada „Desanka Maksimović“ za pesničko delo nekom od naših istaknutih pesnika. U 17 sati, u Valjevskoj gimnaziji će se održati Svečano proglašenje pobednika 31. Poetskog konkursa i promocija pobedničke zbirke 30. Poetskog konkursa.
Detaljnija obaveštenja mogu se dobiti putem telefona 014/221-622 i 014/227-927, na sajtu Valjevske gimnazije www.valjevskagimnazija.edu.rs ili preko e-mail adresa gimvaljevo@gmail.com ili poetskikonkurs2020@gmail.com .

/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *