RECIKLAŽNA ZVONA ZA STARE TEGLE I FLAŠE

Gradske vesti
Valjevo je danas dobilo 30 reciklažnih zvona, posebnih kontejnera za odlaganje staklenog otpada na konkursu, koji je operater sistema za upravljanje otpadom firma “Sekopak” iz Beograda raspisala početkom februara ove godine za lokalne samouprave. JKP”Vidrak” je učešćem na ovom konkursu uspelo da obezbedi specijalne posude za staklenu ambalažu, predviđenu za dalju preradu. U pitanju je regionalni projekat “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu”, koji je pre dve godine pokrenula Nemačka saradnja u Srbiji – GIZ i NALED zajedno sa operaterima ambalažnog otpada. Sombor, Niš, Kragujevac i Varvarin su prva četiri grada u Srbiji, koja su besplatno dobila zvona za staklenu ambalažu a nakon Beograda i Novog Sada, i građanima Valjeva je omogućeno da bezbedno odlažu stakleni otpad, isključivo staklene flaše i tegle bez poklopca. Ovi kontejneri nisu namenjeni za druge vrste stakla, poput stakla od sijalica, prozora i ogledala.
Isporuci i postavljanju reciklažnih zvona  u centru grada danas je prisustvovala i generalna direktorka firme “Sekopak” Violeta Belanović Kokir, koja je istakla važnost prikupljanja i selektovanja otpada, ne samo radi čistije i zdravije životne sredine, već i iz ekonomskih razloga.
” Firma “Sekopak” je u saradnji sa svojim partnerima podelila preko 800 reciklažnih zvona u gradovima Srbije, čime je skupljanje staklenog otpada povećano za 90 odsto. Ti gradovi godišnje po jednom kontejneru prikupe tonu staklenog otpada, a cilj nam je da prikupimo tonu i po kontejneru na godišnjem nivou. Staklo je veoma važan materijal, jer je 100 odsto reciklabilan, može da se reciklira bezbroj puta, ali ne može da se razgradi u prirodi. Nadam se da je ovo prvi korak ka ozbiljnijem prikupljanju otpada, ne samo staklene ambalaže, već i drugih vrsta otpada koji mogu da se recikliraju u korist čistije i lepže životne sredine.”- rekla je direktorka “Sekopaka”.
Po rečima direktorke JKP “Vidrak” Ksenije Badem, Valjevo do sada nije imalo ovakav vid selekcije staklenog otpada, koji se mogao naći na svakom mestu, na ulici i u “mešanom” otpadu. ” Zahvaljujući Gradu, koji nam je obezbedio neophodnu mehanizaciju kupovinom grajfer,  mogli smo da se uključimo u ovaj projekat. Cilj nam je da odbačeno staklo, koje završava pored reka i u parkovima, prikupimo i uputimo na dalju obradu.
Od 30 dobijenih reciklažnih zvona, predviđeno je da pet zvona bude u upotrebi na Divčibarama.”-kazala je Ksenija Badem. U ime Grada firmi “Sekopak” se zahvalio pomoćnik gradonačelnika Dragutin Kuzmanović, istakavši da Grad Valjevo ulaže mnogo napora i sredstava u zaštiti životne sredine. On je najavio i nabavku nove mehanizacije u “Vidraku”, kao i saradnju sa JKP”Beograd”.
/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *