RFZO- IZABRANI LEKAR ODOBRAVA BOLOVANJE DO 30 DANA

Gradske vesti
Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju stupa na snagu danas, 4.novembra 2023.godine, kojim je predloženo da izabrani lekar utvrđuje privremenu sprečenost za rad do 30 dana umesto dosadašnjih 60 dana. Nakon tog perioda prvostepena lekarska komisija Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) utvrđuje dužinu bolovanja. Po rečima Milana Vilotića, direktora valjevske filijale RFZO,predloženim izmenama biće umanjene mogućnosti zloupotrebe i efikasnije uređeno pitanje utvrđivanja privremene sprečenosti za rad.
 
” Izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju donesene su na zahtev poslodavaca zbog dugotrajnog odsustvovanja zaposlenih, tako da je sada u nadležnosti izabranog lekara da utvrdi bolovanje do 30 dana, a nakon tog perioda pacijenti će biti upućeni na lekarsku komisiju RFZO. Postoje izuzeci kod kojih izabrani lekar može da odobri bolovanje i do 60 dana, i to kod trudnica, osoba sa invaliditetom, osiguranika obolelih od malignih bolesti i kod pacijenata sa neposredno obavljenim hirurškim intervencijama, osim u slučajevima intervencija obavljenih u dnevnoj bolnici.”-kaže Vilotić.
 
Utvrđene su i novine u obračunu bolovanja, navodi Vilotić.
 
“Predviđeno je poslodavac dostavi filijali RFZO zahtev za isplatu naknade zarade i dokumentaciju o privremenoj sprečenosti za rad zaposlenog u roku do 15 dana, dok je ranije bio u obavezi da to uradi u periodu do 30 dana. Filijala utvrđuje pravo na naknadu zarade, visinu naknade i najkasnije do 21 dana od prijema zahteva za isplatu naknade zarade, vrši obračun i prenosi poslodavcu odgovarajući iznos sredstava. Ranije je tak rok iznosio 30 dana, sada je skraćen na tri sedmice. Ovom izmenom u Zakonu pitanje utvrđivanja privremene sprečenosti za rad biće racionalnije i efikasnije uređeno i doprineće ekonomičnijem raspolaganju sredstvima obaveznog zdravstvenog osiguranja.”-objašnjava Vilotić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *