RFZO ugovorio sa privatnim klinikama usluge vantelesne oplodnje i operacije katarakte

Gradske vesti

Zbog neoverenih uputa koji su izdati pre 1. aprila, mnogi pacijenti iz unutrašnjosti imaju problem kada dođu na pregled i dalje lečenje kod specijalista. Iz Republičkog fonda za zdrastveno osiguranje poručuju da od 1. aprila osiguranici koji dolaze iz unutrašnjosti u Beograd, moraju da imaju uput koji je overila lekarska komisija.

Osiguranici koji su dobili uput pre 1. aprila, ne moraju da imaju overu, svi uputi izdati zaključno sa 31. martom važe bez saglasnosti lekarske komisije, dok od 1. aprila svi izdati uputi moraju imati saglasnost lekarske komisije matične filijale – objašnjava Milan Vilotić direktor RFZO Filijale Valjevo .

“Da bi se malo smanjio pritisak na Beograd i na veće ustanove od 1. aprila je potrebna overa uputa za sve preglede i lečenje van područja matične filijale. Znači,sve što može da se odradi na području filijale to će se odraditi ,a što ne može onda se ide dalje i naravno potreban je overen uput od strane lekarske komisije”, kaže Vilotić.

Leto predstavlja vremenski period kada veliki broj ljudi putuje na odmor. Imajući u vidu da svako putovanje sa sobom nosi određeni rizik, jednu od važnih stavki prilikom planiranja odmora predstavlja i putno zdravstveno osiguranje.

“Preporuka je kada se ide u inostranstvo ne samo kada je sezona godišnjih odmora već inače da se uzme putno osiguranje a u filijali možete dobiti besplatnu potvrdu odnosno dvojezični obrazac. Da bi ste dobili tu potvrdu odnosno dvojezični obrazac potrebno je da u filijali predate izveštaj od vašeg izabranog lekara o zdravstvenom stanju i tu potvrdu će te dobiti ukoliko ste bili zdravi ili niste bolovali od akutnih ili hroničnih bolesti u periodu od 15 do 20 meseci,odnosno da vam zdravstveno stanje nije tako ako dođete u inostranstvo morate da idete na stacionarno lečenje. Ukoliko ispunjavate uslov za dobijanje potvrde i ukoliko idete u zemlju  sa kojom Republika Srbija ima zaključen sporazum o međunarodnom zdravstvenom osiguranju,u svim zemljama u slučaju pružanja hitne i neodložne medicinske pomoći nećete plaćati troškove zdravstvene zaštite. A ukoliko idete u zemlje sa kojima nemamo potpisan ugovor o Međunarodnom zdravstvenom osiguranju osiguranik plati troškove zdravstvene zaštite ali po dolasku u Srbiju podnosi zahtev o refundaciji,medicinsku dokumentaciju, račune i ti troškovi se refundiraju u roku od 15 dana”, objasnio je Vilotić.

Zemlje sa kojima su zaključeni ugovori o Međunarodnom zdravstvenom osiguranju su: Crna gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Makedonija, Bugarska , Mađarska, Ruminija, Nemačka, Austrija, Italija, Turska, Češka, Poljska ima oko 20 zemalja i taj spisak je na sajtu RFZO.

“One zemlje sa kojima nemamo sporazum a u koje se ide u toku ove letnje sezone odmora je Grčka. Ukoliko imate tu potvrdu platićete troškove ukoliko se desi neki neželjeni događaj i po povratku imate pravo da refundirate troškove. Ukoliko osiguranici ne ispunjavaju ove uslove za dobijanje ove potvrde ili ako im se čini da procedura za dobijanje ove potvrde komplikovana zbog toga što moraju da donesu izveštaj od izabranog lekara a za decu i od izabranog stomatologa oni mogu odmah da kupe i polisu putnog osiguranja na našem šalteru po izuzetno povoljnim cenama i fond pokriva lečenje do 15 hiljada evra”, naglasio je Vilotić.

Usvojena je nova lista na kojoj je stavljeno 26 inovativnih lekova kako za maligne bolesti,dijabetesa,hepatitisa C i multiple skleroze.Po rečima Vilotića za maligne bolesti, to su najnoviji lekovi za lečenje kancera debelog creva, bubrega, jajnika, dojke, štitne žlezde i za hroničnu limfocitnu leukemiju.

“Da napomenem da je tu i HPV vakcina kao prevencija karcinoma grlića materice  koja je preporučena vakcina za dečake i devojčice od 9 do 19 godina i bilo bi idealno da je prime pre stupanja u  prvi seksualni odnos Stavljeni su i neki lekovi za lečenje nemaligne bolesti i tu su nova četiri leka za dijebetes, bilo je dosta potrebe za te lekove, tu je jedan novi lek za multiplesklerozu, to je za sekundarnu progresivnu multiple sklerozu. Godine 2020. stavljeni su lekovi za lečenje multiple skleroze ali nisu bili pokriveni svi tipovi ove bolesti, sada je sa ovim lekom i ta sekundarno progresivna multiple skleroza pokrivena. Stavljen je jedan novi lek za tešku srčanu suficijenciju hemofiliju i hepatitis C. Lekovi za dijabetes i srčanu suficijenciju će se izdavati u apotekama već od 15.juna a ovi ostali lekovi se daju u bolničkim uslovima.

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) zaključio je i za 2022. godinu ugovore sa privatnim klinikama za usluge vantelesne oplodnje i operacije katarakte.

“Za vantelesnu oplodnju starosna granica za žene je 43 godine, za prvo dete imaju pravo na neogranićen broj stimulisanih postupaka i neograničen broj krioembriotransfera, a za drugo dete imaju prava na dva stimulisana postupka  i tri krioembriotransfera. Za drugo dete mogu da se uključe parovi koji su dobili dete ne samo putem vantelesne oplodnje već prirodnim putem, ali iz nekog razloga ne mogu da dobiju drugo dete prirodnim putem, tako da se i oni mogu uključiti u postupak vantelesne oplodnje. Zaključeni su ugovori sa šest državnih i 13 zdravstvenih ustanova za vantelesnu oplodnju, a za operaciju katarakte sa 24 privatne zdravstvene ustanove. Bitno je kada se osiguranici stave na listu čekanja na nekoj državnoj ustanovi a to je uslov da osigurano lice prvo bude na listi čekanja u državnoj zdravstvenoj ustanovi i da ostavi tačne podatke, pre svega broj telefona i biće kontaktirano prvo od strane Republičkog fonda da li želi da čeka na zakazani termin ili želi da se operiše ranije u privatnoj zdravstvenoj ustanovi i ukoliko prihvati da se operiše u privatnoj zdravstvenoj ustanovi dobiće poziv, ima pravo na operaciju, tri pregleda, jedan pre operacije i dva kontrolna i ima pravo na troškove prevoza zbog toga što se te ustanove nalaze van područja matične filijale”, zaključio je Vilotić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *