Rstić: Odgovorna politika i odgovorno upravljanje državom i gradom

Gradske vesti

Govoreći o budžetu grada Valjeva za 2022. godinu, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini grada Valjeva i predsednik Skupštinskog odbra za finansije Radoica Rstić je istakao da je budžet grada Valjeva za 2022.godinu najveći budžet u istoriji grada Valjeva i iznosi  4.031.000.000 dinara.

„U odnosu recimo na 2012.godinu, kada je budžet  bio 2.500.000.000 dinara, za ovih devet godina budžet grada Valjeva je se uvećao za 70 %. Uvećanje budžeta za 70 % od kada je na vlasti Srpska napredna stranka i predsednik Aleksandar Vučić je nešto što najbolje oslikava odgovornost vlasti, vladajuće politike i svega onoga što se radi na razvoju Srbije, a i grada Valjeva i to su činjenice. Kada je u pitanju prihodna strana budžeta, gde 50 % prihoda dolazi od poreza na dohodak građana, to nam  govori činjenica da su za devet godina u Srbiji značajno porasle plate, dohodak, standard, jer to je ono što se vraća u budžet grada Valjeva i to je ono što je odgovorna politika i odgovorno upravljanje i državom i gradom. Da vas podsetim da je samo minimalna zarada od 2012 -2021. godine duplo povećana u Srbiji“, rekao je Rstić.

Analizirajući rashodnu stranu budžeta za predstojeću godinu, Rstić je istakao da se na zarade zaposlenih u Gradskoj upravi i javnim preduzećima koja se finansiraju iz budžeta grada Valjeva troši oko 20 % , znači petina budžeta, dok je 2012. godine trećina budžeta odlazila na plate zaposlenih, a plate su bile jako male.

„To su finansijski pokazatelji, to će razumeti dobri ekonomisti kako je realan i dobro planiran ovaj budžet i kako odgovorna politika predsednika Republike Srbije, rukovodstva grada Valjeva stvara takav ambijent da se kreira ovakav jedan budžet, za koji mogu da kažem da je razvojni na prvom mestu, jer kada pogledamo na rashodnoj strani da se 775.000.000 dinara izdvaja za putnu infrastrukturu,  radove u Industrijskoj zoni koji su u jeku, sigurno možemo reći da je budžet razvojni. Kada pogledamo socijalnu i dečiju zaštitu 249.000.000 dinara, nisu zarad putne infrastrukture zapostavljeni ni oni kojima je pomoć potrebna. Naprotiv i tu su sredstva značajno uvećana, tako da ovaj budžet ima i socijalnu komponentu. Ovaj budžet je istovremeno i podsticajni, jako puno novca je planirano na svim programima kada su u pitanju javni konkursi,  za projekte, za organizacije civilog društva u svim oblastima i sporta, kulture, privrede, socijalne zaštite i informisanja. Planirano je više novca nego u prethodnoj godini“, naglasio je Rstić.

Po njegovim rečima budžet je podsticajni za sve organizacije civilnog društva koje žele sa svojim projektima da konkurišu i da kroz svoje projektne aktivnosti daju doprinos unapređenju kvaliteeta građana Valjeva.

„Grad to podržava, zato je budžet i podsticajni. I na kraju kada uzmemo sve ove aspekte možemo zaključiti da je ovaj budžet jako dobro izbalansiran. Prihodna i rashodna strana kada su u pitanju programi na svakoj programskoj aktivnosti je više novca planirano nego prethodnih godina. Kada je u pitanju zaštita životne sredine o čemu se dosta govori u javnosti,  123.000.000 dinara je planirano za ovu namenu. Još jedna programska aktivnost koju želim da dodam je energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije, gde je opredeljeno 30.000.000 dinara, a prošle godine je bilo 10.000.000 dinara. Podsticaj građanima iz gradske kase gde očekujemo jedno 20.000.000 dinara da dobijemo i od Republike, možda i više, znači građani Valjeva u narednoj godini mogu očekivati 50.000.000 dinara subvencija za energetsku efikasnost za nabavku stolarije, fasade, zamenu kotlova i tome slično, što direktno utiče i na zaštitu životne sredine. U 2021. godini od strane Vlade Republike Srbije 298.000.000 namenskih sredstava je došlo u budžet grada Valjeva, od čega je 94.000.000 dinara bilo za zaštitu životne sredine“, ističe Rstić i dodaje da u ovom trenutku grad Valjevo ima 600.000.000 ugovorenih obaveza  u skladu sa budžetom za 2021.godinu.

„To su svi ovi radovi koje vidite u gradu, to su sve ove aktivnosti koje se sprovode, koje su ugovorene, a koje će biti plaćene u narednoj godini. Nikada veći budžet i veće odgovornost za realizaciju budžeta, ovo je istorijska prilika, imate mogućnost da promenite sliku grada Valjeva i to treba da iskoristite, obratio se gradonačelniku i načelniku Gradske uprave i dodao da se na početku sezone krene sa građevinskim nabavkama.

“Imamo šansu da uradimo velike stvari za naš grad, da ispratimo ovo kroz naše lokalne aktivnosti, što radi vlada Republike Srbije i predsednik Aleksandar Vučić. Novi auto-put koji se spaja sa Valjevom, dva nova nemačka investitora koji će doći u Valjevo, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Republike Srbije je nešto što donosi nova radna mesta, nešto što značajno u budućnosti povećava budžet grada Valjeva. Vidite i sami iz kojih se izvora najviše puni budžet grada Valjeva, a da pomenem i projekat Gerontološki centar  koji se radi. Sve je to vidljivo da se gradi, a sve doprinosi u budućnosti punjenju budžeta grada Valjeva i zbog toga pozivam sve odbornike Srpske napredne stranke da glasaju za ovaj budžet, jer siguran sam da će gradonačelnik sa svojim timom učiniti sve da realizacija budžeta bude najbolja u istoriji ovog grada“, istakao je Rstić.

V.K./B.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *