SABOR SVETOG OCA JUSTINA ĆELIJSKOG

Gradske vesti
U manastiru Ćelije i ove godine biće svečano proslavljen Prepodobni otac Justin Ćelijski, dugogodišnji arhimandrit ovog manastira. Sveti Justin je uveden u Kalendar svetih Srpske pravoslavne crkve 2010.godine a praznuje se 14. juna, kada se proslavlja Sveti Justin Filozof, po kom je otac Justin dobio monaško ime. U Ćelijama je živeo, radio, pisao i propovedao od 1948.godine, kada je prognan sa Bogoslovskog fakulteta, do svog upokojenja na praznik Blagovesti 1979.godine.
Svečanu arhijerejsku liturgiju u Ćelijama služiće valjevski vladika Isihije uz učešće više episkopa SPC i valjevskih sveštenika.. Po rečima parohijskog namesnika Saše Maksimovića, dolazak na proslavu najavila su i namesništva iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Grčke.
Svečana liturgija biće služena u zavetnoj crkvi oca Justina, čija je gradnja počela 2007. godine a osvećena je 2019.godine. Crkvu je projektovao arhitekta Predrag Ristić i karakteristična je po tome što ima tri oltarske pregrade, koje su posvećene Svetom Savi, Svetom Justinu Filozofu i Prepodobnoj Mariji Egipćanki.
Bogosluženje je u sredu, 14.juna u zavetnoj crkvi Svetog Justina s početkom u 9 sati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *