Sajam zapošljavanja u okviru SPREG-a

Gradske vesti

Danas se u okviru SPREG-a u „Omni centru“ održava Sajam zapošljavanja, a u potrazi za novim radnicima je 19 kompanija.

„Pozdravljam direktora Nacionalne službe za zapošljavanje gospodina Zorana Martinovića, on će se danas na licu mesta uveriti da su Valjevo i naša filijala Nacionalne službe spremni za ovaj investicioni bum koji nas očekuje u narednom periodu, što podrazumeva zapošljavanje velikog broja ljudi, različitih struka i obrazovnih profila. U našem gradu će se u narednih šest meseci otvoriti tri velike fabrike, koje će zaposliti ukupno 2300 radnika i drago mi je što po prvi put na Sajmu zapošljavanja radnike traži i naš „Krušik“, a uporedo svoje učešće su uzeli veliki investitori kako oni koji već posluju u našem gradu „Golden Lady, „Hisense“, tako i novi strani investitori i ljudi koji dolaze, a to su „Hansgrohe“ i „Bizerba“. Svojim sugrađanima bih poželeo da brzo i lako pronađu posao po svojoj meri, a posladavcima što više uspeha“, naglasio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Ovogodišnji Sajam zapošljavanja svečano je otvorio direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

„Pre svega da se zahvalim gradonačelniku gospodinu Gojkoviću što su učestvovali u organizaciji ovog Sajma i naravno Nacionalnoj službi za zapošljavanje, što su pomogli da sprovedu ovu misiju, a to je da povežemo poslodavce i nezaposlena lica. Iz tog razloga smo danas ovde organizovali jedan od sajmova koji se u Republici Srbiji godinama sprovodi. Mi smo prošle godine na nivou Republike sproveli 61 sajam zapošljavanja, na kome je učestvovalo oko 1500 poslodavaca koji su iskazali potrebu za 15000 novih izvršilaca. Verujem da će danas i veliki domaći privrednici i strani investitori koji su ovde došli naći adekvatnu radnu snagu, ali naravno, naša želja je da i nezaposlena lica koja traže svoju šansu na ovakvim sajmovima nađu pravog poslodavca.

Ono što je važno jeste da su u ovom trenutku raspisani i javni pozivi Nacionalne službe za zapošljavanje, koje mogu da koriste i poslodavci i nezaposlena lica i vrlo je važno da imaju šansu da dobiju finansijske podsticaje za zapošljavanje. Vidimo da se ovde u Valjevu broj nezaposlenih lica u ovom trenutku u odnosu na isti period prethodne godine smanjio za oko 15 %. To je sigurno rezultat svih onih mera koje sprovode Vlada Republike Srbije na poboljšanju privrednog ambijenta, lokalne samouprave, a ovde konkretno Grad Valjevo i Nacionalna služba za zapošljavanje, koja kroz svoje aktivnosti svakako pomaže da privrednici dođu do novih i radnih mesta i do novih zaposlenih.

Naši programi će biti otvoreni do kraja novembra ove godine i sigurno će to biti šansa da neko od poslodavaca iskoristi te podsticaje. Ovih dana smo širom Srbije imali i susrete sa poslodavcima, kroz saradnju sa lokalnim samoupravama i upoznali smo poslodavce. Ovih dana je pred ministrom za rad, boračka i socijalna pitanja i jedna važna odluka, a to je da donese procenat učešća države u finansiranju lokalnih akcionih planova. Očekujemo da se negde oko 100 opština uključi u taj program. Plan je da opštine izdvoje oko devet miliona dinara, što će svakako biti i veći obuhvat. Još jednom, da se zahvalim gradu Valjevu i opštinama koje pripadaju filijali Valjevo što svake godine učestvuju u finansiranju lokalnih akcionih planova i to će biti još jedan način da održimo pozitivne tokove na tržištu rada, smanjimo broj nezaposlenih, da održimo stopu nezaposlenosti na jednocifrenom broju i zaista nam je želja da danas svi poslodavci koji su ovde nađu adekvatne radnike, a naravno da oni nezaposleni koji tragaju za poslom ovde pronađu svoju šansu i put do svog poslodavca. Srećno svima“, poručio je Zoran Martinović.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje – filijale u Valjevu Milan Đenadić je naglasio da je prednost ovakvih sajmova što nezaposlena lica imaju direktan susret sa kompanijama i što na jednom mestu mogu da konkurišu na veći broj slobodnih radnih mesta.

/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *