Samit za demokratiju

Najnovije vesti Vesti iz Srbije i regiona

Bajden pozvao predsednika Srbije, Vučić se obratio i privukao pažnju celog sveta

Glavne teme dvodnevnog samita su jačanje demokratija, odbrana od autoritarnosti, rešavanje problema korupcije i promocija ljudskih prava.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, na poziv predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena, učestvovao je na Samitu za demokratiju putem video linka.

– Poštovani predsedniče Bajden, šoštovani šefovi država i vlada, dame i gospodo, posebna mi je čast i zadovoljstvo što imam priliku da vam se danas obratim na događaju koji smatram izuzetno važnim za dalje jačanje demokratskih vrednosti na globalnom nivou – započeo je Vučić svoj govor.

– Veoma je važno što su SAD prepoznale značaj organizacije ovakvog Samita koji veliča demokratske vrednosti u trenutku kada je demokratija u mnogim delovima sveta ugrožena – rekao je Vučić

Vučić je tokom govora naveo da je Srbija kao država snažno posvećena borbi protiv kriminala i korpucije, kao i zaštiti i daljem razvoju demokratije i ljudskih prava.

– Naša zemlja kontinuirano radi na jačanju demokratskog društva u kojem svi građani imaju jednaka prava i mogućnosti da razvijaju sopstvene potencijale i da učestvuju u svim aspektima društvenog, kulturnog, političkog i ekonomskog života. Posvećeni smo borbi protiv korupcije, jačanju ljudskih prava i fokusirani smo na postizanje konkretnih rezultata u ovoj oblasti, kako na unutrašnjem, tako i na spoljnopolitičkom nivou.

Predsednik Srbije pomenuo je i važne integracione procese na Zapadnom Balkanu koji doprinose regionalnom miru i stabilnosti.

–  Srbija je pokrenula inicijativu “Otvoreni Balkan” sa svojim prijateljima sa Balkana. Uveren sam da je Samit za demokratiju pravo mesto da se o tome govori – rekao je Vučić.

Kako kaže, Srbija ostaje posvećena saradnji sa SAD.

– Srbija je posvećena regionalnom miru i stabilnosti, ako i daljem razvoju partnerskih odnosa sa SAD – zaključio je Vučić.

Samit za demokratiju

Na virtuelni Samit za demokratiju pozvano je više od 100 zemalja, a glavne teme u dva dana biće jačanje demokratija, odbrana od autoritarnosti, rešavanje problema korupcije i promocija ljudskih prava.

Na samitu učestvuje 111 svetskih lidera.Glavne teme dvodnevnog samita biće jačanje demokratija, odbrana od autoritarnosti, rešavanje problema korupcije i promocija ljudskih prava.

Samit je deo Bajdenovog predizbornog obećanja da će ojačati demokratije širom sveta u vreme kada jačaju autokratske vlade, dodaje se u tekstu.

Bajdenova administracija navodi da će lideri biti ohrabreni da najave određene akcije i posvećenost značajnim unutrašnjim reformama.

Izvor:Alo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *