Šampioni i trofejni psi na izložbi u Valjevu

Gradske vesti
Tradicionalna prvomajska izložba pasa u Valjevu, na sreću izlagača i njihovih ljubimaca, održana je po sunčanom i toplom vremenu na stadionu na Pećini, i u odličnoj organizaciji ovdašnjeg Kinološkog društva “Marko Pavlović”. Predstavljeno je oko 300 rasnih pasa, pristiglih iz cele zemlje, država regiona, ali i iz nekih evropskih zemalja-Republike Češke, Švedske i Estonije. Prolećno vreme izmamilo je mnogobrojne Valjevce, mahom porodice sa decom, tako da publike na stadionu nije manjkalo. Iako je u pitanju takmičenje pod budnim okom kinološkog žirija, nije se osećala takmičarska nervoza kod vlasnika pasa ni kod njihovih miljenika. Većina danas prikazanih pasa su već osvajali nagrade na mnogim izložbama u zemlji i inostranstvu i poznati su u kinološkim krugovima kao vrsni predstavnici svoje rase. To su poslušni i negovani psi, mnogi od njih naučeni i da strpljivo poziraju pred kamerama. Jedan od takvih pasa i ženka dobermana Kija Altobello, stara tri godine, vlasnika Stefana Kovačevića iz Batajnice. Po rečima njenog vlasnika ona je od početka godine već osvojila dva vredna trofeja. I pas Karlo, rase legoto romanjolo, vlasnika Nikole Pašića iz Valjeva, je više puta nagrađivan na mnogim takmičenjima.
Danas se treći put takmiči i engleski buldog Lucifer, vlasnice Mirjane Andrić iz Valjeva. Na pitanje , kakav je Lucifer kao kućni ljubimac, Mirjana Andrić kaže:” Uglavnom je dosadan, jer samo hoće da se mazi i da se igra. Ovde mu se očigledno veoma dopada, traži priliku za igru i druženje.”
Prvi put na izložbi je predstavljena i manje zastupljena pasmina kod nas, čehoslovački vučji pas, nastao sredinom 20. veka u Čehoslovačkoj, ukrštanjem vuka i nemačkog ovčara. Po rečima njegovog vlasnika Stefana Volčeskog iz Pančeva, to je miroljubiv i druželjubiv pas, iako delom ima “vučji” izgled.
Svetislav Sulfenek iz Zemuna doveo je na izložbu dva zapadnoškotska bela terijera. Kako kaže, svake godine dolazi na valjevsku izložbu. Kao dugogodišnji ljubitelj i odgajivač ove rase ističe da su njegovi psi, mužjak Noel i ženka Nina, internacionalni šampioni, dobitnici nagrada na međunarodnom takmičenju u Holandiji i na izložbama u državama bivše Jugoslavije.
Posebnu pažnju privukao je pas rase čau čau Daglas, vlasnika Miodraga Milićevića iz Loznice, za koga njegov vlasnik kaže da je to miran, porodični pas koji želi pažnju i brigu, kao i svaki drugi član porodice.
Publika je danas mogla da vidi i šampiona Srbije, četvorogodišnjeg psa Cezara, rase američka akita, vlasnika Milana Gajića iz Valjeva. “Cezar je osvojio sve nagrade u Srbiji, u razredu je šampiona, i redovno učestvuje na izložbama. On je miroljubiv pas, posebno voli decu i nije težak za održavanje. Prošle godine je postao šampion Srbije,”-kaže M.Gajić o svom ljubimcu.
Za ljubitelje pasa, koji nisu poznavaoci merila i standarda u ocenjivanju, svi psi na današnjoj izložbi su pobednici. Prikazano je čak 70 rasa poslušnih i negovanih ljubimaca, koji su prevashodno slika svojih vlasnika i odgajivača. Ujedno je to i dokaz da nema “opasnih” pasa, jer ljubavlju, brigom i pravilnim vaspitanjem svaki pas može da postane “čovekov najbolji prijatelj”.
/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *