ŠAMPIONSKA TITULA ZA SJENIČKU PRAMENKU IZ VALJEVA

Gradske vesti Kolubarski okrug
Na tek završenom 90. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu  poljoprivrednik Aleksanadar Stanarević je dobitnik šampionskog pehara i tri nagrade za kolekciju sjeničke pramenke. Posebno priznanje dobio je dr Radosav Vujić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo za očuvanje genetskih resursa u ovčarstvu.
JP “Agrorazvoj-valjevske doline” na Danu stočara, 25. maja, predstavio je 47 grla pramenke sjeničkog soja od četiri odgajivača sa teritorije Valjeva. Uz Aleksandra Stanerevića, koji je osvojio tri zlatne medalje u tri starosne kategorije ovaca i pehara za apsolutnog šampiona sjeničke rase, nagrađena su i grla Zorana Petrovića iz Zlatarića i Vladana Nestorovića iz Joševe. JP “Agrorazvoj” je i ove godine organizovao posetu Sajmu poljoprivrede za 180 poljoprivrednika iz valjevskog kraja.
Po rečima direktora “Agrorazvoja” Gorana Marjanovića, dobijene nagrade svakako će doprineti razvoju ovčarstva u valjevskom kraju, koji postaje centar uzgoja rase sjeničke pramenke. Ovčarstvo je značajna grana poljoprivrede i , po rečima stručnjaka, za sada se brojno stanje ovaca na teritoriji Valjeva ne smanjuje, ali je neophodna veća podrška države kroz subvencije.
/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *