Sekopak karavan stiže u 9 gradova u Srbiji

Gradske vesti

Velika akcija za sakupljanje staklenog ambalažnog otpada “Sekopak karavan” održaće se u 9 gradova u Srbiji – Novi Sad, Pirot, Vršac, Sombor, Niš, Valjevo, Negotin, Kragujevac i Kruševac. Tokom juna i jula Sekopak će edukovati građana o reciklaži, sa posebnim naglaskom na edukaciju dece.

Proizvodnja staklene ambalaže zahteva veliku potrošnju energije. Jedan od načina za efikasno smanjenje potrošnje energije i prirodnih resursa jeste upravo reciklaža. Kako staklena ambalaža ne bi završila na deponiji ili u prirodi, za sve građane koji donesu najmanje šest staklenih flaša ili tegli, Sekopak i Javna komunalna preduzeća obezbediće poklone.

Za najmlađe će biti organizovane interaktivne radionice sa idejom da nauče pravilno da razvrstavaju otpada, ali i da na kreativan način, kroz crtanje i bojenje, predstave kontejnere “zvona” koja su postavljena u njihovom gradu.

Povod za kampanja Sekopak karavan je postavka zvona za staklenu ambalažu i edukacija građana o korišćenju istih, kao i važnosti reciklaže staklene ambalaže.

Početkom godine Sekopak je raspisao javni poziv za dodelu 800 zvona za staklenu ambalažu na koji se odazvao veliki broj lokalnih samouprava. Do sada je kroz javni poziv podeljeno 600 zvona u 12 gradova u Srbiji – Pirot, Vršac, Valjevo, Negotin, Kruševac, Jagodina, Ćuprija, Novi Sad i Kragujevac.

Na ovaj korak Sekopak je motivisao uspeh na projektu Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu u okviru kog je postavljeno 700 zvona u Kragujevcu, NIšu, Somboru, Varvarinu, Novom Sadu i Beogradu. Kroz projekat je povećano sakupljanje otpada od stakla za čak 90%, što je bio veliki motiv da nastave u ovom smeru.

Kampanja Sekopak karavan realizuje se u saradnji sa JKP Čistoća Novi Sad, Grad Novi Sad, JKP Regionalna deponija Pirot, JKP Čistoća Sombor, JKP Drugi oktobar, JKP VIdrak Valjevo, JKP Mediana Niš, JKP Badnjevo, JKP Kruševac i JKP Šumadija.

DANA 15.08.2023. SEKOPAK KARAVAN JE I U NAŠEM GRADU. SEKOPAK KARAVANU SU POZVANI SVI GRAĐANI NA PLATOU CENTRA ZA KULTURU U 11h.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *