Seniorska rvačka reprezentacija Srbije na Divčibarama

Seniorska rvačka reprezentacija Srbije se ovih dana priprema za predstojeća takmičenja u našem turističkom centru Divčibare. U hotelu „Crni vrh“ je trenutno sa svojom ekipom i Zurab Datunašvili, najbolji sportista u Srbiji za 2022. godinu, Mate i Viktor Nemeš, Sebastijan Nađ i mnogi drugi, a s obzirom na to da pripreme već uveliko traju, selektor svih selekcija Rvačkog saveza Srbije dr Milorad Dokmanac, prokomentarisao je planove za 2023. godinu.

“Došla je nova godina ali i stare obaveze rvačke reprezentacije za 2023. godinu. Ništa se posebno ne menja u odnosu na poslednjih deset godina. Očekuju nas prvo bazične pripreme u trajanju od 25 dana. Za razliku od prethodnih godina, kada smo uglavnom bili na Belmekenu u Bugarskoj, ove godine smo se opredelili za pripreme na Divčibarama u hotelu “Crni vrh”, koji pruža izvanredne uslove za ovu fazu priprema. Na raspolaganju su nam rvačka sala sa tri strunjače, teretana, sauna, bazen, kao i izvanredni tereni za trčanje koji se nalaze u neposrednoj blizini hotela. Planirano je ukupno da se održi 51 trening, a najveći akcenat će biti na razvoju snage u teretani i kondicije putem trčanja. Neće se zapostaviti ni rad na strunjači, jer nas u februaru već očekuju prva takmičenja.

Stručni štab je značajno proširen u odnosu na protekli period i ukupno je prisutno šest trenera na ovim prvim pripremama i to: dr Milorad Dokmanac – selektor i treneri Vojislav Trajković, Đorđe Miolski, Kristijan Fris, Srđan Đoković i Dalibor Perović koji je zadužen za žene. Na poslovima fizioterapauta angažovan je kao i do sada Vladimir Milošev, koji brine o zdravlju sportista. Na ovim pripremama nedostaje prvi trener Stojan Dobrev koji je izostao sa ovih prvih ovogodišnjih priprema zbog porodničnih obaveza, ali i on će se posle ukuljučiti u rad seniorske reprezentacije.

Na ovim pripremama je ukupno pozvano 26 rvača i svi pozvani rvači su se odazvali na pripreme, tako da nije bilo nikakvih otkaza. Svi naši šampioni sveta su ovde na Divčibarama (Zurab Datunašvili, Mate i Viktor Nemeš i Sebastijan Nađ). Ima dosta mladih na ovim pripremam od 18-21 godine od kojih se mnogo očekuje u ovoj, ali i narednim godinama, a najviše se očekuje da oni posle OI u Parizu nastave sa visokim nivoom rezultata koje su postavili sadašnji seniorski reprezentativci. Iz tog razloga je značajno podmađen seniorski pogon naše reprezentacije”, kazao je dr Milorad Dokmanac i dodao da je značajna novina od ove godine što su po prvi put organizovane bazične pripreme za naše najbolje mlade rvačice uzrasta od 17 do 22 godine, jer je u poslednjih 3-4 godine ostvaren značajan napredak i u ženskom rvanju i neophodno je da pređe na jedan viši nivo rada kad su u pitanju žene.

Dr Milorad Dokmanac je naglasio da kada su pripreme u toku, sve je isplanirano do detalja, od ustajanja u 7 časova pa do uveče do 23 časa, a predviđeno je i dosta vremena na analizama video mečeva iz proteklog perioda.

“Zbog značajnih razlika u kvaliteti i godinama prisutnih rvača, program rada će se prilagođavati njihovim mogućnostima. Iskusni rvači će raditi maksimalno na poboljšanju snage i kondicije, dok će se sa mlađim rvačima dosta raditi na podizanju nivoa njihove tehnike i rad na taktici u rvačkim mečevima, ali bez velikih opterećenaj u ovom period rada”, rekao je Dokmanac.

Dokmanac je naveo i takmičenja koja će se održati u narednom periodu, a koja počinju već u februaru.

“Međunarodni program počinje početkom februara meseca prvim turnirom iz Ranking serije koji se boduje za svetsku rang listu. Ovaj turnir se održava u Zagrebu početkom februara. Nakon toga sledi turnir u Turskoj na kojem ćemo isto tako učestvovati i to u najjačem sastavu. Ostaje još nedoumica za učešće na drugom turniru iz Ranking serije koji se krajem februara održava u Egiptu. Za mlađe rvače u februaru će osnovni akcenat biti kup takmičenja za U15, U17, U20, kao i prvenstvo Srbije za uzrasnu kategoriji U23”, poručio je dr Dokmanac.

Za kraj, govorio je o trenutnoj situaciju što se tiče rvanja u našem gradu, koje kako i sam kaže ima veoma dugu tradiciju.

“Rvanje u Valjevu ima već dugu tradiciju, kakvo je stanje u valjevskom rvanju danas.

Rvački klub “Mladost” Valjevo ima dugu i bogatu istoriju. Do sada je kroz ovaj klub prošlo više od hiljadu mladih koji su trennirali rvanje sa više ili manje uspeha. Unazad nekoliko godina dosta je promenjeno u radu kluba. Uključeno je dosta mladih ljudi kako u upravu kluba, a angažovani su i  mnogi mladi treneri koji su uneli dosta novina u radu. Sve to je dalo i značajne rezultate i gledajući poslednju rang listu najboljih klubova u Srbiji za 2022. godinu Rvački klub “Mladost” se nalazi na odličnom 9 mestu od 55 klubova u Srbiji. Na regionalnim prvenstvima Centralne Srbije klub se našao na drugom mestu po broju osvojenih medalja. Gotovo na svakom državnom prvenstvu rvači “Mladosti” su osvajali medalje i to: uzrast U15 (srebrene medalje) – Uroš Kojić, Ognjen Stanovjević, U20 (srebrena medalja) Nemanja Milutinović i uzrast U23 (bronzana medalja) Ilija Lazarević,  Strahinja Đermanović. Ove godine po prvi put se bazične pripreme seniorske reprezentacije održavaju na Divčibarama Na ove pripreme ja sam kao Selektor svih nacionalni selekcija Srbije pozvao i mladog talentovanog rvača “Mladosti” Nemanju Milutinovića koji predstavlja perspektivu valjevskog, ali i srpskog rvanja u narednom periodu”, zaključio je dr Milorad Dokmanac,  selektor svih selekcija Rvačkog saveza Srbije.

Total
0
Shares
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Related Posts