SLAB ODZIV ENERGETSKI ZAŠTIĆENIH KUPACA

Gradske vesti
Status energetski ugroženog kupca u ovoj godini je ostvarilo je 70.500 građana. Vlada Srbije donela je Uredbu o energetski zaštićenim kupcima u decembru 2022.godine, opredelevši za tu namenu 4 milijarde dinara za 191.000 građana. Prema ovoj Uredbi najsiromašniji građani mogu da dobiju 250 kilovat sati struje mesečno, račun za grejanje mogu da umanje od 40 do 60 odsto, što zavisi od broja članova domaćinstava. Ovo pravo imaju svi primaoci socijalne pomoći, dečjeg dodatka, tuđe nege i pomoći, siromašna seoska domaćinstva i ona koja imaju bolesnog člana porodice, o čemu je portal Va 014. info pisao u januaru ove godine.
Mada je procedura podnošenja zahteva umnogome pojednostavljena, odziv je na manjem nivou od očekivanog, saznajemo u Gradskoj upravi Valjevo. U Valjevu se, od stupanja Uredbe na snagu, prijavilo 480 građana za umanjenje računa za struju i daljinsko grejanje. Prošle godine je ovo pravo ostvarilo 1100 građana Valjeva. Dokumentacija, koja se prilaže uz zahtev, nije obimna. Korisnici socijalne pomoći, dečjeg dodatka i uvećanog dodatka za tuđu negu i pomoć, na osnovu rešenja Centra za socijalni rad ili rešenja za dečji dodatak, automatski stiču pravo, tako da im nije potrebna dodatna dokumentacija.
Iz Vlade Srbije savetuju građane da se o uslovima o statusu energetski zaštićenog kupca informišu u lokalnim samoupravama. Takođe, Vlada preporučuje centrima za socijalni rad i udruženjima penzionera da, kroz pružanje informacija, pomognu da se što više građana prijavi i ostvari olakšice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *