SLUŽBA ZOOHIGIJENE-UDOMITE AZILSKOG PSA

Gradske vesti
U prihvatilištu za pse u Zlatariću zbrinuto je oko 200 napuštenih pasa, o kojima se stara Služba zoohigijene JKP”Vidrak”. Po rečima Slaviše Rakića, šefa Službe, broj pasa u azilu varira, i zavisi od terenskih akcija, kao i od udomljavanja azilskih pasa. Prošle godine udomljeno ih je 305, u ovoj godini već oko 300.
 
” U Službi se trudimo da po prijavama uklonimo sa ulica napuštene pse, tako da ih u centru grada gotovo i nema, ali ih nalazimo na periferiji, najviše legla tek okoćenih štenaca ostavljenih pored kontejnera za smeće. U azilu ih zbrinjavamo, vakcinišemo, sterilišemo i lečimo od parazita, tako da su to site i zdrave životinje ali, nažalost, zatočene u kavezima i u ograničenom prostoru. Svakog petka od 11 do 13 sati otvaramo vrata azila svima koji žele da udome napuštenog psa a organizujemo u vanredne posete azilu subotom. Odlično sarađujemo sa Udruženjem za zaštitu napuštenih životinja “Čarna”, koje nam redovno donira kvalitetnu pseću hranu i pomaže u udomljavanju. Prošle godine udomljeno je 305 pasa, do kraja ove godine očekujemo da taj broj bude veći. Mnogi naši sugrađani se pre odluče da udome psa, nego da nabave novog, što je human pristup napuštenim životinjama. Napominjem, psi u azilu su zdravstveno zbrinuti i uhranjeni, nisu agresivni, čak su i druželjubivi, iako su u zatočeništvu.”- kaže Rakić.
U saradnji sa Udruženjem “Čarna” postignut je napredak stalnim ukazivanjem na značaj udomljavanja pasa. Prema povratnim informacijama vlasnika koji su udomili azilske pse, osećanja ljubavi su obostrana. Za humano delo brige o napuštenom psu, vlasnik od svog ljubimca “dobija” zahvalnost, odanost i bezuslovnu ljubav. Do sada nisu zabeleženi primeri “neuzvraćene ljubavi”. Zbog toga u Prihvatilištu u Zlatariću pozivaju sugrađane da, ukoliko imaju uslove, pomognu i ulepšaju život nekom od azilskih zatočenika. Pojedini psi čekaju i do dve godine da ih budući vlasnik izabere i izbavi iz rešetaka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *