Србија добро користи економске прилике које је створила криза

Prедседник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је данас на 22. Београдском економском форуму да је промена светске економије условљена енергетском кризом, сукобом у Украјини и другим глобалним потресима прилика за Србију да се уклопи у нови начин организације светског тржишта.

Он је рекао да је због кризе дошло до инфлације и отежаног финансирања компанија, али да су се са друге стране појавиле прилике за нови начин пословања које Србија може да искористи.

„Мења се некадашње јединство глобалне привреде и сада видимо поделу на неке области као што су Кина, САД и друге, и ту видите да се ланци снабдевања постављају ближе седишту компанија, што нама отвара могућности. У Европи компаније покушавају да реструктурирају ланце добављача, што је за нас прилика, а са друге стране мора да се улаже у нове начине производње што је још једна добра прилика коју је Србија прошле године добро искористила, јер је имала рекордни извоз софтвера од 2,4 до 2,6 милијарди евра”, рекао је Чадеж.

Нагласио је да је прилика за Србију и то што се прелази на производњу батерија и електричних возила и навео да Кина инвестира милијарде евра у изградњу таквих фабрика у Мађарској и Пољској, а да неке од тих компанија преговарају и са Србијом, преноси Танјуг.

Чадеж је истакао да је доказ да се Србија добро уклопила у економске прилике које је отворила криза то што ћемо ове године имати близу четири милијарде евра директних страних инвестиција и рекордни раст БДП-а.

Говорећи о регионалном самиту у Тирани који је у току, Чадеж је рекао да је Отворени Балкан могући начин да се иновира приступ питању придруживању земаља Западног Балкана ЕУ кроз економске интеграције и заједничко тржиште.

„Треба нам начин да нас брже приближи заједничком тржишту и због компанија из ЕУ које имам овде озбиљне погоне”, рекао је Чадеж.

Он је истакао да је највећи простор на сајму у Тирани закупиле српске компаније које су направиле доста уговора, што показује да постоји економска динамика између земаља у региону.

Председник ПКС-а је рекао да у последњих годину и по дана има доста инвестиција у региону из САД претежно у енергетском сектору, попут повезивања региона гасоводом.

Izvor:http://politika.rs

Total
0
Shares
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Related Posts
Read More

НАСИЉЕ И КАРАБИН СУ ЊИХОВ ОДГОВОР НА ПОЗИВЕ НА ЈЕДИНСТВО: Јованов оштро о протесту десничара у Београду

ЧЛАН Председништва Миленко Јованов је поручио да су надпатриоте показале свој прави однос према Србији самим тим што … Read more