SRPSKA ZLATNA DECA

Vesti iz Srbije i regiona

Tokom ovog meseca nekoliko mališana iz Srbije donelo priznanja iz raznih oblasti

Sudeći po rezultatima koje sa domaćih i stranih takmičenja donose naša deca, moglo bi se reći da su Srbi stvarno nebeski narod. Od Olimpijada iz matematike, fizike, geografije, istorije, pa sve do mentalne aritmetike i preduzetništva, već godinama je među prvih deset mesta bar tri obezbeđeno za genijalce iz naše zemlje.

Foto Alo

Andrej Živanović, desetogodišnjak iz Beograda, postao je svetski šampion mentalne aritmetike. Nagradu je osvojio na Olimpijadi iz ove oblasti, a pobedu je odneo takmičeći se sa učesnicima iz celog sveta.

Andrej je učenik centra za razvojnu edukaciju „Malac genijalac“ u kom se i spremao za ovo veliko takmičenje, a inače je učenik petog razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Sremčice, a najbolji rezultat na svetu ostvario je na onlajn olimpijadi, koja je u organizaciji Centra „Abakus“ iz Moskve okupila talente širom sveta.

650 konkurenata

Preko 650 olimpijaca iz 25 zemalja testiralo je svoje veštine brzog mentalnog računanja i rešavanja logičkih zadataka, a Andrej je bio najuspešniji u brzom mentalnom računanju – 200 dvocifrenih brojeva, koje je rešio za 60 sekundi, da bi potom tačno izračunao niz od 50 trocifrenih brojeva za samo 40 sekundi.

Pored njega, šestogodišnji Stefan Popović iz Beograda okitio se bronzanom medaljom, dok je njegov vršnjak, Konstantin Mladenović, takođe iz Beograda, osvojio četvrto mesto.

Srebro za preduzetnice

Pre manje od mesec dana, ekipa učenica iz Dragačeva osvojila je srebro na međunarodnom takmičenju iz preduzetništva. One su svojim rezultatom dale pravi demanti tvrdnji Pisa testiranja koje je na osnovu nekoliko testova zaključilo da su srpska deca funkcionalno nepismena.

Gorana Terzić, Jana Domanović, Milica Stojić i Vanja Obradović još su gimnazijalke, ali bi njihova poslovna ideja mogla biti revolucionarna u budućnosti. Biorazgradiva sočiva koja blokiraju štetnu plavu svetlost elektronskih uređaja, mogla bi da zamene naočare.

Kako kaže njihova profesorka Milena Obradović, u ovoj školi brižno se neguju praktična znanja vezana za preduzetništvo i ekonomiju.

– Devojke su dobile zadatak da jedan proizvod za svakodnevnu negu unaprede i osmisle kako bi ga trebalo unaprediti. Na osnovu njihove inovativnosti devojčice su izabrane kao jedan od 10 najboljih timova u Evropi. i učenici aktivno učestvuju u tim programima. Na taj način stiču znanja i iskustvo – kaže za Alo! profesorka Milena, koja vodi preduzetničku sekciju i koja je pripremala učenice za nadmetanje.

Kako ističe ponosni direktor Srednje škole „Dragačevo“ Dragan Tanović, nije ovo prvi put da se učenici takmiče, a ni da osvajaju nagrade.

– Naša škola već sedam godina učestvuje u različitim takmičenjima iz oblasti preduzetništva i uvek smo se plasirali na republičko i dva puta smo bili na Balkanijadi, a jednom smo imali treće mesto na Balkanu. Takođe, kod nas se na pisanju biznis planova angažuju učenici svih zanimanja. To su sjajne ideje, koje oni jednom godišnje predstavljaju u Domu kulture, a naši lokalni preduzetnici im spreme nagrade, tako da imaju dodatni motiv da to rade – kaže za Alo! direktor Tanović.

Foto Alo

Izvor:Alo/E.A.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *